Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Lexus αποκάλυψε πλήρως το RZ, το πρώτο μοντέλο παραγωγής της που βασίζεται στην ειδική πλατφόρμα e-TNGA EV. Το Lexus RZ είναι ένα crossover που διαθέτει κοινό DNA με τα ομόσταβλα Toyota bZ4x και Subaru Solterra, όμως διαθέτει διαφορετικό αμάξωμα, πιο premium χαρακτηριστικά, καθώς και ένα πιο ισχυρό σύστημα μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκτώντας άκρως αεροδυναμική σχεδίαση και μοντέρνα LED φωτιστικά σώματα, καταφέρνει να ξεχωρίσει από την υπόλοιπη γκάμα, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η νέα χαρακτηριστική μάσκα της εταιρείας. Μακρόστενοι αεραγωγοί, τοξωτή οροφή, πλαστικά προστατευτικά στις καμάρες των τροχών και η πίσω ένωση των φωτιστικών σωμάτων, θα λέγαμε πως είναι η κύρια σχεδιαστική υπογραφή του μοντέλου.

Στο εσωτερικό, η εξέλιξη του ψηφιακού πιλοτηρίου «Lexus Tazuna» συνοδεύεται από έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων και μια μεγάλη οθόνη αφής 14 ιντσών για ψυχαγωγία στην κεκλιμένη κεντρική κονσόλα. Το προαιρετικό τιμόνι τύπου «One-Motion Grip» γίνεται δυνατό χάρη στην τεχνολογία steer-by-wire, αν και είναι κάτι που σίγουρα ο κόσμος δεν έχει ακόμη συνηθίσει. Μήπως ήρθε η ώρα;

Το κινητήριο σύνολο του μοντέλου αποτελούν δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα, με το μπροστινό να αποδίδει 204 ίππους και το πίσω 109 ίππους. Η συνδυαστική ιπποδύναμη φτάνει τους 313 ίππους και 435 Nm ροπής, δίνοντας τη δυνατότητα για 0-100 σε μόλις 5.6 δευτ. και τελική στα 160 χλμ./ώρα. Η μπαταρία των 71,4 kWh που έχει τοποθετηθεί χαρίζει αυτονομία άνω των 400 χλμ., ενώ φυσικά και η σουίτα συστημάτων ασφαλείας είναι ανανεωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με αυτήν, συναντάμε τη σουίτα Lexus Safety System+ 3.0 με εξελιγμένο σύστημα ADAS, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος Pre-Collision System και του Dynamic Radar Cruise Control. Στην Ευρώπη, το RZ θα αποκτήσει επίσης το Proactive Driving Assist, το οποίο προσαρμόζει το τιμόνι με βάση μια μπροστινή κάμερα που θα διαβάζει τη γωνία των επερχόμενων στροφών. Τέλος, το ηλεκτρονικό σύστημα ξεκλειδώματος πόρτας e-Latch δεν θα επιτρέπει στους επιβάτες να βγουν εάν πλησιάζει όχημα ή ποδηλάτης.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης