Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πακέτα ασφάλειας στην κατηγορία των SUV, διαθέτει η νέα γενιά του Kuga. Η Ford έχει εξοπλίσει το αυτοκίνητο με δεκάδες τεχνολογίες υποβοήθησης του οδηγού, κάνοντας τις μετακινήσεις πιο άνετες και ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας δούμε αναλυτικά όλα τα συστήματα που ενσωματώνει το αυτοκίνητο της «μπλε οβάλ» φίρμας, το οποίο είναι διαθέσιμο στη χώρα μας από 25.387 ευρώ, με 8 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση και σταθερό ονομαστικό επιτόκιο 0,99%.

Το BLIS Assist συνδυάζει τα Blind Spot Information System (BLIS) και Lane-Keeping System για την παρακολούθηση του τυφλού σημείου οδηγού, ανιχνεύοντας οχήματα που πλησιάζουν από το πλάι σε αυτοκινητόδρομους με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας. Εάν ένας οδηγός δείξει την πρόθεσή του για αλλαγή λωρίδας ενεργοποιώντας το φλας, ή αν το σύστημα ελέγχου ανιχνεύσει αλλαγή λωρίδας τη στιγμή που κάποιο όχημα πλησιάζει στο τυφλό σημείο και ενδέχεται να προκληθεί σύγκρουση, το σύστημα εφαρμόζει διορθωτική κίνηση στο τιμόνι για να προειδοποιήσει τον οδηγό και να τον αποτρέψει να αλλάξει λωρίδα.

Η λειτουργία Local Hazard Information1 που υποστηρίζεται από το ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Ενσωματώνει δεκάδες συστήματα και τεχνολογίεςConnect ενημερώνει τους οδηγούς για επικίνδυνες καταστάσεις στον δρόμο, ακόμα και αν αυτές δεν είναι ορατές εξαιτίας της ύπαρξης στροφών ή παρουσίας άλλων οχημάτων. Οι ειδοποιήσεις του συστήματος Local Hazard Information εκδίδονται ανεξάρτητα από το σύστημα πλοήγησης, με βάση ενημερωμένα στοιχεία από τοπικές αρχές, υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οδηγικά δεδομένα που αντλούνται από άλλα οχήματα που βρίσκονται συνδεδεμένα στο cloud.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η λειτουργία Intersection Assist 1.0 ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα του αυτοκινήτου για να περιορίσει ή να μετριάσει τις επιπτώσεις των ατυχημάτων, εάν ανιχνευτεί κίνδυνος επικείμενης σύγκρουσης σε μία διασταύρωση. Η τεχνολογία Pedestrian και Cyclist Detection προειδοποιεί τους οδηγούς για πεζούς και δικυκλιστές που ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο μπροστά από το όχημα. 

Το Adaptive Cruise Control (ACC) με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane-Centring βοηθά στη διατήρηση μιας απόστασης ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Παράλληλα μειώνει το στρες στα μεγάλα ταξίδια, διατηρώντας το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του. Τέλος μπορεί να προσαρμόζει την ταχύτητα του οχήματος εντός των νόμιμων ορίων, παρακολουθώντας την οδική σήμανση στο πλάι του δρόμου και τις εναέριες πινακίδες, πέρα από τη χρήση πληροφοριών από το ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης.

Το αυτοκίνητο προσφέρεται με 8 χρόνια εγγύησηΗ τεχνολογία Lane Centring παρακολουθεί τις διαγραμμίσεις του οδοστρώματος και μπορεί να εφαρμόσει ελαφριά αλλά αισθητή ροπή στο τιμόνι, ώστε το όχημα να διατηρηθεί στο κέντρο της λωρίδας. Σχεδιασμένο για να υποστηρίζει τους οδηγούς σε ταχύτητες έως 200 χλμ./ώρα, προσφέρει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις, εάν διαπιστώσει αδιαφορία από τον οδηγό.

Το Cross Traffic Alert προειδοποιεί τους οδηγούς που εξέρχονται με όπισθεν από έναν χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση άλλων οχημάτων στο πίσω τμήμα, ενώ εμπρός και πίσω ευρυγώνιες κάμερες προφέρουν θέαση 180 μοιρών για βελτιωμένη ορατότητα.

Το Active Park Assist 2 διευκολύνει το παρκάρισμα με πλήρως αυτοματοποιημένους ελιγμούς σε κάθετους και παράλληλους χώρους στάθμευσης, πιέζοντας απλά ένα διακόπτη. Το σύστημα ενεργοποιείται από τον ηλεκτρονικό επιλογέα του νέου, 8τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, αναγνωρίζοντας κατάλληλους χώρους στάθμευσης, ενώ ο οδηγός μπορεί να ελέγχει την κίνηση του οχήματος, επιλέγοντας απλά νεκρά και κρατώντας πατημένο ένα διακόπτη στην κεντρική κονσόλα.

Το νέο Kuga εξοπλίζεται με ό,τι πιο προηγμένο

Μεταξύ των συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας του νέου Kuga είναι επίσης:

Evasive Steering Assist, που είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί σε πόλη και αυτοκινητόδρομο χρησιμοποιώντας ραντάρ και μία κάμερα για την ανίχνευση αργά κινούμενων ή σταματημένων οχημάτων στην εμπρόσθια πορεία. Το σύστημα υποστηρίζει ελιγμούς ώστε να μπορούν οι οδηγοί να αποφύγουν ένα όχημα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης.

Wrong Way Alert, που χρησιμοποιεί κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ και πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης του αυτοκινήτου για να προειδοποιεί τους οδηγούς με οπτικά ή ηχητικά σήματα όταν παραβιαστούν οι δύο πινακίδες μονόδρομης εισόδου σε αυτοκινητόδρομο.

Adaptive Front Lighting System με προληπτικό φωτισμό στροφής (predictive curve light) και φωτισμό ανάλογα με την οδική σήμανση (sign-based light) της Ford, που προσαρμόζει εκ των προτέρων τις δέσμες των προβολέων για μέγιστη ορατότητα πριν το όχημα φτάσει σε μία στροφή, διασταύρωση ή κυκλικό κόμβο.

Post-Collision Braking που βοηθά στη μείωση των επιπτώσεων μιας ενδεχόμενης δευτερεύουσας σύγκρουσης εφαρμόζοντας αυτόματα μέτρια πίεση πέδησης, εάν ανιχνευτεί περιστατικό αρχικής σύγκρουσης. Η επιβράδυνση του οχήματος μπορεί να περιορίσει τους τραυματισμούς των επιβατών και τις ζημιές στο όχημα.

 

Ποια αυτοκίνητα της Ford δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας;

Τετρακίνητο με κατανάλωση 5,7 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης