Πριν από 40 χρόνια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Panda, ένα αυτοκίνητο το οποίο έγινε γνωστό ως το magic box (μαγικό κουτί), όντας γεμάτο πρωτότυπες και έξυπνες ιδέες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Panda σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιείται, όχι μόνο να φαίνεται. Αποτελεί τυπικό δείγμα πραγματικού design, τόσο για τη χρηστικότητα, όσο και το στυλ του. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο κέρδισε τις καρδιές πάνω από 7,8 εκατομμυρίων οδηγών.

Τα μυστικά της επιτυχίας του μοντέλου της Fiat περιλαμβάνουν τις συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, το ευρύχωρο και κυρίως πλήρως διαμορφώσιμο εσωτερικό, την ευρεία γκάμα κινητήρων, αλλά και την ποικιλία χρωματισμών. Όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν σε μια στιβαρή μορφή η οποία εκπέμπει γοητεία και φιλικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Panda είναι το πλέον δημοφιλές αυτοκίνητο για τους Ιταλούς, αλλά και για εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους που το επέλεξαν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, είτε στην πόλη, είτε στην επαρχία.

Συγκαταλέγεται στα οχήματα πόλης, αλλά συγχρόνως είναι ένα μικρό SUV, από την εποχή που ακόμα κανείς δεν ήξερε τι είναι το «SUV». Και βέβαια με την παρουσίαση του 4×4 έγινε πραγματικά ασταμάτητο σε κάθε επιφάνεια.   

Βασικά κομμάτια του DNA του μοντέλου είναι η πρωτότυπη σχεδίαση, η χρηστικότητα, οι έξυπνες λύσεις που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή του οδηγού και των επιβατών. Στο πέρασμα του χρόνου το Panda εξελίχθηκε, αλλά παρέμεινε πιστό στις αξίες του, διατηρώντας μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της μορφής και της λειτουργικότητας του.

Από γενιά σε γενιά το μικρό Fiat επαναπροσδιόρισε το στυλ του, αλλά ποτέ δεν έχασε την ταυτότητα του και κυρίως δεν θυσίασε στο ελάχιστο την πρακτικότητα του. Για την ακρίβεια, αποτελεί το σημείο αναφοράς όσον αφορά στη χρηστικότητα με συγκεκριμένα σχεδιαστικά στοιχεία που το κάνουν άμεσα αναγνωρίσιμο. Στοιχεία όπως τα αναδιπλούμενα καθίσματα, οι προσαρμόσιμοι χώροι για αντικείμενα στο εσωτερικό, η εργονομική διάταξη των χειριστηρίων και πολλά άλλα που εξασφαλίζουν άνετες και ασφαλείς μετακινήσεις.

Στο άμεσο μέλλον το Fiat Panda θα συνεχίσει να εκπλήσσει. Η πρωτοποριακή του φύση αποτελεί συνεχή πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές του Centro Stile που εργάζονται για να ανακαλύψουν ακόμα πιο έξυπνες και πρακτικές λύσεις για το αυτοκίνητο πόλης του αύριο. Καρπός μιας από αυτές τις προσπάθειες αποτελεί το Concept Centoventi, η απάντηση της Fiat στη βιώσιμη ηλεκτροκίνηση για όλους.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης