Ένα πρωτότυπο που κινείται αυτόνομα και επικοινωνεί με οδηγό και επιβάτες, μία μοναδική εμπειρία τρισδιάστατου ήχου και καινοτόμες τεχνολογίες φωτισμού, παρουσιάζει η Audi στην έκθεση Consumer Electronics Show.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιείται στο Λος Άντζελες και θεωρείται η κορυφαία στον χώρο της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών ειδών.

Στο CES λοιπόν, η γερμανική εταιρεία έδειξε το AI:ME. Ένα αυτόνομο, πλήρως συνδεδεμένο όχημα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένας προσωπικός συνεργάτης κινητικότητας. Ενσωματώνει σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας στους επιβάτες να  χρησιμοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους για ψυχαγωγία, διασκέδαση ή online αγορές, ακόμη και να παραγγείλουν φαγητό από το αγαπημένο τους εστιατόριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαθέτει μία τρισδιάστατη οθόνη OLED, η οποία βρίσκεται κάτω από το παρμπρίζ και κάνει χρήση ολόκληρου του πλάτους του οχήματος, με τα όργανα, το τιμόνι και τα πεντάλ να μετακινούνται και να αποθηκεύονται ανάλογα το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλέξει ο χρήστης. 

Επίσης, η Audi παρουσίασε την εμπειρία του τρισδιάστατου ήχου, αποτέλεσμα της συνεργασίας με τη Sony και το Ινστιτούτο Fraunhofer, καθώς και τον φωτισμό του μέλλοντος, με τα χρώματα να προσαρμόζονται σύμφωνα με τη διάθεση των επιβατών.

Τέλος, πρεμιέρα έκαναν και τα φώτα LED digital matrix με τεχνολογία DMD (digital micromirror device). Η συγκεκριμένη χρησιμοποιείται σε βιντεοπροβολείς και περιέχει ένα εκατομμύριο μικροσκοπικά κάτοπτρα (micromirrors). Με τη βοήθεια ηλεκτροστατικών πεδίων, κάθε μεμονωμένο μικροκάτοπτρο μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση μέχρι 5.000 φορές ανά δευτερόλεπτο. Ανάλογα με τη ρύθμιση, η LED δέσμη είτε κατευθύνεται μέσω των κατόπτρων στον δρόμο, είτε απορροφάται ώστε να αποκρύπτεται μέρος της και να φωτίζεται συγκεκριμένη περιοχή.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης