Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Ο ρόλος του είναι να «οδηγεί» σε σύγκρουση τουλάχιστον ένα νέο μοντέλο κάθε μέρα. Εκεί πραγματοποιούνται όλες οι δοκιμές πρόσκρουσης της σουηδικής φίρμας. Εγκαινιάστηκε το 2000 και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο προηγμένα εργαστήρια crash test στον κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To «Volvo Cars Safety Centre» βοηθά τους μηχανικούς της εταιρείας να οδηγούν τις εξελίξεις στην ασφάλεια και να αντλούν γνώση από πραγματικά ατυχήματα. Συμβάλλει στην υλοποίηση του στόχου της μάρκας, που προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο κανείς δεν θα χάνει τη ζωή του ή θα τραυματίζεται σοβαρά μέσα σε ένα νέο Volvo.

Το εργαστήριο δοκιμών σύγκρουσης είναι μία πολυλειτουργική εγκατάσταση που επιτρέπει στους ειδικούς να αναδημιουργούν αμέτρητα κυκλοφοριακά σενάρια και ατυχήματα και να εκτελούν δοκιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ όσα απαιτούν οι κανονισμοί.

Διαθέτει δύο διαδρόμους δοκιμών μήκους 108 και 154 μέτρων. Ο πιο μικρός από τους δύο είναι κινητός και μπορεί να τοποθετηθεί σε γωνίες από 0 έως 90 μοίρες, ώστε να πραγματοποιούνται crash tests σε διαφορετικές γωνίες και ταχύτητες, αλλά και να εξομοιώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο κινούμενα αυτοκίνητα. Τα οχήματα μπορεί να συγκρουστούν σε ταχύτητες έως και 120 χλμ./ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον εξωτερικό χώρο, γίνονται διάφορες δοκιμές, όπως προσκρούσεις  με ανατροπή και εκτροπή εκτός δρόμου, όπου τα αυτοκίνητα ρίχνονται με υψηλές ταχύτητες σε ένα χαντάκι. Εκεί η Volvo προσφέρει στις υπηρεσίες διάσωσης την ευκαιρία να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους στη διασωστική.

Μέσα στον κύριο χώρο, μία τεράστια μπαριέρα συγκρούσεων χρησιμοποιείται σε διάφορες πλευρικές, μετωπικές και οπίσθιες συγκρούσεις. Το βάρος της αγγίζει τους 850 τόνους, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να μετακινηθεί σε διαφορετικά σημεία με τη χρήση ειδικών μηχανισμών.

Επιπλέον υπάρχει ένα πλήθος από άλλες σταθερές και κινούμενες μπαριέρες που χρησιμοποιούνται σε crash tests, συμπεριλαμβανομένης μιας δομής που μοιάζει με άλκη, η οποία προσομοιώνει ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται παρόμοια ζώα.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στο αυτοκίνητο, στα ανδρείκελα δοκιμών και στις μπαριέρες τοποθετούνται αισθητήρες που επιτρέπουν στους μηχανικούς της Volvo Cars να καταγραφούν ολόκληρη την αλυσίδα συμβάντων με λεπτομέρειες. Δεκάδες κάμερες υψηλής ευκρίνειας καταγράφουν επίσης την πρόσκρουση από κάθε πιθανή γωνία.

Καθώς η εταιρεία προχωρά στην κατεύθυνση ενός πλήρως ηλεκτρικού μέλλοντος, το «Safety Centre» έχει προετοιμαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή διενέργεια δοκιμών σύγκρουσης και με ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης