Του Λουκά Παπαλάμπρου

Καμπίνες με πίδακες πίεσης, σάουνες και πισίνες. Η Seat διαθέτει κάθε υπηρεσία περιποίησης που συναντάμε στα κέντρα σπα. Μόνο που το κέντρο ευεξίας της ισπανικής φίρμας δεν απευθύνεται σε ανθρώπους αλλά σε αυτοκίνητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρίσκεται στα εργαστήρια 2B, 4 και 5 του εργοστασίου στο Martorell. Εκεί, όλα τα νέα μοντέλα υποβάλλονται σε ένα τελετουργικό ομορφιάς διάρκειας 6 ωρών όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί το καλύτερο χρωματικό αποτέλεσμα στο αμάξωμα.

Η διαδικασία ξεκινά από την τεράστια πισίνα η οποία καλύπτει μια επιφάνεια 51.500 m2. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση απασχολούνται 314 εργαζόμενοι και 32 ρομπότ. Εκεί, τα οχήματα πλένονται τουλάχιστον 9 φορές και στη συνέχεια εφαρμόζονται τα στεγανωτικά. Στόχος είναι να προστατευτεί το αμάξωμα από τη διάβρωση και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος διείσδυσης του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια μπαίνουν στις σάουνες για περίπου 30 λεπτά, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται από 45 έως 180 βαθμούς Κελσίου.

Έπειτα πηγαίνουν στο εργαστήριο βαφής, όπου 587 εργαζόμενοι και 175 ρομπότ αναλαμβάνουν το βάψιμο του αμαξώματος. Υπάρχουν δεκάδες χρώματα και εκατοντάδες διαφορετικοί συνδυασμοί.

Μετά γίνεται η θεραπεία βαφής. Πίδακες υπό πίεση ψεκάζουν το αυτοκίνητο, εφαρμόζοντας συνολικά επτά στρώματα στο αμάξωμα. Ειδικά συστήματα εξαερισμού απομακρύνουν οποιοδήποτε ίχνος σκόνης από το εργαστήριο.

Τέλος, εφαρμόζεται η χρωματοθεραπεία. Εκεί γίνεται ο τελικός έλεγχος. Το όχημα περνά από ένα σαρωτή που καταγράφει 50.568 εικόνες σε 43 δευτερόλεπτα, ελέγχοντας με ακρίβεια χιλιοστού κάθε σπιθαμή. Μόλις οι τεχνικοί βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει καμία ατέλεια, το αυτοκίνητο λαμβάνει την έγκριση για τη συναρμολόγηση.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης