Είναι γνωστό πως η οδήγηση και το αλκοόλ αποτελούν θανατηφόρο συνδυασμό. Τι συμβαίνει όμως το επόμενο πρωί και πόσο μπορεί να επηρεάσει τα αντανακλαστικά και την αντίληψή μας η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από το προηγούμενο βράδυ;

Προκειμένου να αποδείξει πόσο επηρεάζει τον άνθρωπο το αλκοόλ ακόμα και ύστερα από αρκετές ώρες, η Ford πραγματοποίησε ένα πρωτοποριακό τεστ. Με τη βοήθεια μιας ειδικά σχεδιασμένης στολής που ονομάζεται «Hangover Suit» οι ερευνητές της εταιρείας προσομοίωσαν τον πονοκέφαλο, το αίσθημα κόπωσης και την αδυναμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στολή ζυγίζει περίπου 17 κιλά και αποτελείται από γιλέκο, βαράκια στους καρπούς και τους αστραγάλους, καπέλο, γυαλιά και ακουστικά. Όλα αυτά μαζί προσομοιώνουν τα κλασικά συμπτώματα της κόπωσης, της ζαλάδας, του πονοκεφάλου και της δυσκολίας συγκέντρωσης που προκαλεί το hangover.

Όπως αποδείχθηκε, το hangover μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους ίδιους και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων. Ακόμα και όταν οι οδηγοί δεν υπερβαίνουν το νόμιμο όριο κατανάλωσης αλκοόλ, εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο εξίσου υψηλό με έναν μεθυσμένο οδηγό, καθώς λόγω αϋπνίας τα αντανακλαστικά τους είναι μειωμένα και οι χρόνοι αντίδρασης μεγαλύτεροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «Hangover Suit» εξελίχθηκε και κατασκευάστηκε από το διάσημο Ινστιτούτο Meyer Hentschel στη Γερμανία για λογαριασμό της Ford. Μάλιστα, η «μπλε οβάλ» φίρμα μέσω του προγράμματος «Ford Driving Skills for Life» προσφέρει δωρεάν μαθήματα για νέους οδηγούς, εκπαιδεύοντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους σε 13 χώρες της Ευρώπης.

«Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν τον βαθμό στον οποίο ένα hangover επηρεάζει τη βασική ικανότητά σου να κάνεις οτιδήποτε. Το Hangover Suit αναδεικνύει περίτρανα και σαφέστατα αυτό το θέμα» δήλωσε ο καθηγητής Prof. Stephens.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης