Μία νέα λειτουργία που θα εκτιμήσουν δεόντως οι οδηγοί και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε επαγγελματικό όχημα, εφαρμόζει στο δημοφιλές Transit η «μπλε οβάλ» φίρμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται «EcoGuide» και ουσιαστικά πρόκειται για ένα έξυπνο σύστημα που βοηθά τον οδηγό να εξοικονομεί καύσιμο, του δείχνει πότε να χρησιμοποιεί το φρένο και πότε να αλλάζει σχέση στο κιβώτιο, ανάλογα με την κίνηση στον δρόμο και τα εμπόδια που υπάρχουν μπροστά του.

Μέσω του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης (sat-nav), το EcoGuide προβλέπει μελλοντικές καταστάσεις παροτρύνοντας τον οδηγό σε έναν πιο οικονομικό τρόπο οδήγησης. Συγχρόνως, αναλύει τη συμπεριφορά και τις συνήθειές του πίσω από το τιμόνι παρέχοντας την απαραίτητη ανατροφοδότηση πληροφοριών μέσω του πίνακα οργάνων, με στόχο τη βέλτιστη οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ειδοποιεί έγκαιρα τον οδηγό για την ύπαρξη διασταυρώσεων, στροφών, ακόμη και για τα επερχόμενα όρια ταχύτητας του δρόμου. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το σύστημα τον παροτρύνει να επιβραδύνει ομαλά, ενώ την ίδια στιγμή, μία ενδεικτική λυχνία τον συμβουλεύει για το ποια είναι η ενδεδειγμένη σχέση χρησιμοποιώντας εικονίδια στον πίνακα οργάνων, ώστε να αποτρέπει τα περιττά φρεναρίσματα και την έντονη επιτάχυνση.

Τέλος, αναλύει όλα τα δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καυσίμου, όπως την χρήση του γκαζιού, του φρένου, της ταχύτητας και των μοτίβων αλλαγής των σχέσεων και παροτρύνει τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι να υιοθετήσει πιο αποδοτικές συνήθειες οδήγησης.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης