Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Εμφανίζει τις πληροφορίες σε τρισδιάστατη μορφή στο παρμπρίζ, στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Οι υποδείξεις του συστήματος πλοήγησης προβάλλονται στο πραγματικό περιβάλλον, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη εμπειρία οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας της Volkswagen, διασταυρώνει τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο. Το καινοτόμο σύστημα χρησιμοποιεί ειδικά επιλεγμένα σύμβολα και τα προβάλλει δυναμικά στο εξωτερικό πραγματικό περιβάλλον.

Η γερμανική εταιρεία είναι η πρώτη παγκοσμίως που εισάγει αυτήν την τεχνολογία στην compact κατηγορία και την καθιστά προσιτή σε ευρεία κλίμακα.

Αρχικά, το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας παρουσιάστηκε στα ηλεκτρικά ID.3 και ID.4. Στη συνέχεια θα διατεθεί σταδιακά στα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το head-up display προβάλλει τις πληροφορίες στο παρμπρίζ, σε δύο επίπεδα στον χώρο. Ένα μεγάλο πλαίσιο με διαγώνιο περίπου 1,8 μέτρων, για τις δυναμικές τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμφανίζεται σε εικονική απόσταση περίπου 10 μέτρων από τον οδηγό.

Οι ενδείξεις από τα συστήματα υποβοήθησης, όπως υποδείξεις πλοήγησης, σημεία εκκίνησης και προορισμοί, εμφανίζονται επίσης σε αυτό, το πιο μακριά εμφανιζόμενο πλαίσιο.

Το δεύτερο πλαίσιο είναι δισδιάστατο και βρίσκεται κάτω από το προηγούμενο, με τα δύο να αποτελούν μία ενιαία, ολοκληρωμένη εικόνα στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Αυτό, δείχνει την ταχύτητα, τα οδικά σήματα και τις υποδείξεις υποβοήθησης και πλοήγησης με στατικά σύμβολα, που μοιάζουν να βρίσκονται περίπου τρία μέτρα μπροστά από τον οδηγό.

Όλες οι απεικονίσεις τοποθετούνται οπτικά έξω από το όχημα. Όταν το αυτοκίνητο πλησιάζει σε μια διασταύρωση, ο οδηγός βλέπει δύο ενδείξεις: σε πρώτη φάση, μια ειδοποίηση στο επίπεδο του δρόμου και στη συνέχεια τρία βέλη που βρίσκονται στη διασταύρωση.

Οι εικόνες δημιουργούνται από μια μονάδα AR που βρίσκεται σε έναν από τους δύο κεντρικούς υπολογιστές των μοντέλων ID. Αυτή η μονάδα λαμβάνει πληροφορίες από τα δεδομένα της μπροστινής κάμερας, του αισθητήρα ραντάρ και του χάρτη πλοήγησης, για να «τοποθετήσει» σωστά τα σύμβολα στο περιβάλλον. Οι απεικονίσεις που εμφανίζονται στο μακρινό πλαίσιο σταθεροποιούνται σε σχέση με τις κινήσεις του οχήματος και προσαρμόζονται στη γεωμετρία του συστήματος προβολής.

Το head-up display επαυξημένης πραγματικότητας περιλαμβάνεται στο πακέτο εξοπλισμού «Infotainment Plus» των ID.3 και ID.4, το οποίο προσφέρει μεταξύ άλλων το σύστημα πλοήγησης Discover Pro με οθόνη αφής.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης