Είναι δυνατόν ένα μοντέλο της Ford, όπως η Mustang για παράδειγμα, να έχει κάτι κοινό με τους κόκκους του καφέ; Κι όμως, αυτά που τους συνδέουν είναι περισσότερα από όσα νομίζετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι από αποξηραμένες φλούδες κόκκων του καφέ αφαιρούνται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος. Πλέον, η Ford και η McDonald’s συνεργάζονται με στόχο μία καινοτόμο χρήση αυτού του συστατικού. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες και μηχανικοί, τα υπολείμματα των κόκκων του καφέ μπορούν να μετατραπούν σ’ ένα ανθεκτικό υλικό που ενισχύει συγκεκριμένα εξαρτήματα των οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, οι φλούδες του καφέ, αφού θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, στη συνέχεια αναμιγνύονται με πλαστικό κi άλλα πρόσθετα, με το προϊόν που προκύπτει να μετατρέπεται σε σφαιρίδια, το οποίο με τη σειρά του μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί σε διάφορα σχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το συνθετικό αυτό υλικό πληροί τις προδιαγραφές ποιότητας για εξαρτήματα όπως το πλαίσιο των προβολέων και άλλα τμήματα που συναντώνται τόσο στην καμπίνα, όσο και κάτω από το καπό. Τα εν λόγω εξαρτήματα αναμένεται να είναι περίπου 20% ελαφρύτερα, ενώ θα καταναλώνεται 25% λιγότερη ενέργεια κατά τη διαδικασία χύτευσής τους. Η Ford εκτιμά μάλιστα ότι οι θερμικές ιδιότητες ενός τέτοιου προϊόντος είναι αισθητά καλύτερες σε σχέση με του υλικού που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή.

Αξίζει να σημειωθεί πως, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ford χρησιμοποιεί φλούδες από κόκκους του καφέ ως πρώτη ύλη για την κατασκευή συγκεκριμένων εξαρτημάτων στα αυτοκίνητά της.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης