Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Αλλάζουν όλα σχετικά με τον βασικό εξοπλισμό στα νέα μοντέλα από το 2022. Η Ε.Ε., στην προσπάθειά της να κάνει τους δρόμους και τα αυτοκίνητα ακόμα ασφαλέστερα, «αναγκάζει» τις αυτοκινητοβιομηχανίες να εξοπλίσουν τις βασικές εκδόσεις με συστήματα ασφαλείας που μέχρι τώρα συναντούσαμε σε πολύ ακριβά μοντέλα και με μεγαλύτερο κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρώπη από το 2022 θα έχουν υποχρεωτικά από τον βασικό τους εξοπλισμό αρκετά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού. Μια εντολή που θα εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 στις νέες γενιές οχημάτων και από τον Ιούλιο του 2024 σε όλα τα νέα οχήματα. 

Τα συστήματα αυτά είναι:
•    Αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης
•    Υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας
•    Κάμερες οπισθοπορείας και αισθητήρες στο πίσω μέρος
•    Adaptive cruise control 
•    Έξυπνοι περιοριστές ταχύτητας
•    Σύστημα αναγνώρισης κόπωσης και υπνηλίας οδηγού
•    Προσθήκη ενός «μαύρου κουτιού» που θα καταγράφει δεδομένα συμβάντων, πριν αλλά και μετά από ένα τροχαία ατύχημα

Η επένδυση των αυτοκινητοβιομηχανιών σε αυτές τις τεχνολογίες αλλά και η χρήση τους σε κατηγορίες μοντέλων όπου μέχρι τώρα δεν συνηθιζόταν έρχεται να προσθέσει το ερώτημα πιθανής αύξησης του κόστους. Οι νέες γενιές των μοντέλων από το 2022 και όλα τα νέα αυτοκίνητα από το 2024 ανεξαρτήτως κατηγορίας θα επωφεληθούν από αυτή τη σουίτα συστημάτων που διατάζει η Ε.Ε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να γίνουν δοκιμές και νέες επενδύσεις από τις εταιρείες, όμως το όφελος θα είναι πραγματικά τεράστιο. Τέτοιες τεχνολογίες έχουν αποδείξει πως μειώνουν δραματικά τα μικροατυχήματα, αλλά και σε μεγάλο βαθμό τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα. 

Από το 2022 λοιπόν τα αυτοκίνητα θα γίνουν ακόμα ασφαλέστερα και από το 2024 πραγματικά φρούρια, δείχνοντας ότι, παρόλο που οι δρόμοι στην Ευρώπη είναι οι ασφαλέστεροι παγκοσμίως, πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης