Τι μπαταρίες φέρουν τα ηλεκτρικά ID.3 και ID.4 της Volkswagen;

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, 16:04
Τι μπαταρίες φέρουν τα ηλεκτρικά ID.3 και ID.4 της Volkswagen;

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Υψηλός βαθμός ενεργειακής απόδοσης, μεγάλη αυτονομία, εξαιρετική ασφάλεια και γρήγορη φόρτιση. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των μπαταριών των αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων ID.3 και ID.4 της Volkswagen.

Τα ηλεκτρικά οχήματα της γερμανικής φίρμας εφοδιάζονται με μπαταρίες ενεργειακής χωρητικότητας από 45 kWh έως 77 kWh, παρέχοντας αυτονομία έως και 549 χιλιόμετρα με βάση τον κύκλο WLTP. Μπορούν να φορτίσουν από ταχυφορτιστή έως 125 kW, αναπληρώνοντας ενέργεια για αυτονομία 320 χλμ. σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Τα αυτοκίνητα είναι διαθέσιμα και στη χώρα μας Οι μπαταρίες των μοντέλων ID. κατασκευάζονται στο Volkswagen Group Components, στο Braunschweig της Γερμανίας. Πρόσφατα, το εργοστάσιο επέκτεινε την παραγωγή έως 500.000 μπαταρίες ετησίως, λόγω της υψηλής ζήτησης.

Παράλληλα, ο όμιλος επένδυσε 500 εκατομμύρια ευρώ στη σουηδική Northvolt AB, για την κατασκευή επιπλέον μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.

Με αφορμή αυτή την επένδυση, ακολουθούν πέντε σημεία-κλειδιά για τις μπαταρίες των ID. μοντέλων:

1. Ενεργειακή χωρητικότητα μπαταρίας από 45 kWh έως 77 kWh. Εξασφαλίζει αυτονομία στο ID.3 από 352 χλμ., με την πιο μικρή μπαταρία των 45 kWh έως 549 χλμ. με την πιο μεγάλη, των 77 kWh, με μία μόνο φόρτιση. Για το ID.4 τα νούμερα είναι αντίστοιχα 346 χλμ. και 522 χλμ. ενώ για το πιο σπορ ID.4 GTX που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι, η αυτονομία λόγω τετρακίνησης είναι 480 χλμ.

2. Ισχύς από 107 kW (150 PS) έως 150 kW (204 PS). Αξίζει να θυμάται κάποιος ότι ο κινητήρας ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να αποδώσει μόνο όση ισχύ παρέχει η μπαταρία. Τα τρία ID. μοντέλα προσφέρουν ισχυρές υλοποιήσεις, κατάλληλες για κάθε απαίτηση.

3. Χαμηλή τοποθέτηση, εξαιρετικά ανθεκτική κατασκευή και αδιαπραγμάτευτη ασφάλεια. Το χαμηλά τοποθετημένο για ιδανική κατανομή βάρους σύστημα μπαταρίας των ID., έχει μεταβλητή σχεδίαση. Αποτελείται από modules που το καθένα περιέχει 24 στοιχεία (cells) με ένα εύκαμπτο αλουμινένιο εξωτερικό περίβλημα.

Η μπαταρία 45 kWh περιέχει επτά modules, η μπαταρία 52 kWh οκτώ, η μπαταρία 58 kWh εννέα ενώ αυτή των 77 kWh αποτελείται από δώδεκα modules. Το μήκος της μπαταρίας κυμαίνεται από 1,42 έως 1,82 μέτρα, το πλάτος είναι 1,45 μ. ενώ το ύψος 14 εκ.. Το βάρος ποικίλλει από 320 έως 500 κιλά. Ειδικοί αισθητήρες παρακολουθούν την τάση και τη θερμοκρασία, ρυθμίζεται αυτόματα η όποια απόκλιση στην χωρητικότητα των μεμονωμένων στοιχείων, ενώ σύστημα ασφαλειών στο πίσω μέρος απενεργοποιεί αμέσως το σύστημα σε περίπτωση ατυχήματος.

4. Γρήγορη φόρτιση. Οι μπαταρίες των ID. φορτίζονται τόσο με εναλλασσόμενο (AC) όσο και συνεχές (DC) ηλεκτρικό ρεύμα. Σε οικιακό σταθμό έχουν δυνατότητα φόρτισης έως 11 kW, ανάλογα με το μέγεθος της μπαταρίας ενώ σε σταθμό φόρτισης DC υψηλής ισχύος, η ταχύτητα φόρτισης ποικίλλει από 50 kW (μπαταρίες 45 kWh ή 52 kWh ) έως 125 kW (μπαταρία 77 kWh). Αυτό σημαίνει φόρτιση ενέργειας με συνεχές ρεύμα ικανή για αυτονομία 320 χλμ. (WLTP), σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

5. Δεύτερη ζωή και ανακύκλωση. Ο χαρακτήρας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πρωταρχικά η φιλικότητα στο περιβάλλον. Στο τέλος της διάρκειας ζωής των μπαταριών, αυτές μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν σε βοηθητικές υλοποιήσεις, όπως ευέλικτους σταθμούς γρήγορης φόρτισης ή να ανακυκλωθούν σχεδόν πλήρως. Ένα πιλοτικό εργοστάσιο της Volkswagen Group Components για την ανάκτηση πολύτιμων πρώτων υλών μπαταριών,  λειτουργεί ήδη στο Salzgitter της Γερμανίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

To ηλεκτρικό σπορ SUV της VW με τους 300 ίππους και αυτονομία 480 χλμ.

Οδεύει για την κορυφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το VW Group

Έφθασαν στην ελληνική αγορά οι νέες ηλεκτρικές εκδόσεις ID.3 και ID.4 - Αναλυτικά οι τιμές

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, 16:04