Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Πολλοί οδηγοί έχουν βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση. Ταξίδι κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρκετές ώρες στο τιμόνι, με τον τελικό προορισμό συνήθως να μην απέχει πολύ. Ο δρόμος είναι σχεδόν άδειος, οι συνεπιβάτες κοιμούνται ήδη εδώ και ώρες, το ραδιόφωνο φαίνεται να παίζει τα ίδια τραγούδια ξανά και ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξαφνικά το κεφάλι του οδηγού γέρνει προς τα κάτω. Μετά από κλάσματα του δευτερολέπτου ξυπνά και αντιδρά ενστικτωδώς για να σταματήσει το αυτοκίνητο που ήδη βγαίνει από τον δρόμο ή κινείται στο αντίθετο ρεύμα.

Μόλις έχει βιώσει το microsleep ή στα ελληνικά τον μικρο-ύπνο.

Το ουσιαστικά ακυβέρνητο κινούμενο αυτοκίνητο μπορεί να εγκαταλείψει τον δρόμο και να συγκρουστεί με οποιοδήποτε εμπόδιο ή πεζό ή ποδηλάτη ή μπορεί να χτυπήσει το εμπρός κινούμενο αυτοκίνητο ή, ακόμη χειρότερα, να κινηθεί στην αντίθετη πλευρά του δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η κούραση συχνά προέρχεται από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες – ακόμη και κάποιος που έχει κοιμηθεί αρκετά μπορεί να κουραστεί μετά από μια μονότονη και για μεγάλο χρονικό διάστημα δραστηριότητα και η οδήγηση σε περιβάλλον χωρίς οπτικές εναλλαγές είναι μία από αυτές.

Υπάρχουν διάφορες συστάσεις σχετικά την καταπολέμηση του  μικρο-ύπνου. Κάποιοι προτείνουν περπάτημα ή άσκηση, έναν καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό. Αυτές οι λύσεις συνήθως λειτουργούν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά η κόπωση μπορεί να επανέλθει ακόμη ισχυρότερη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ιατρικού τύπου παρέμβαση ή ειδική διατροφή για το μικρο-ύπνο, η μόνη λύση είναι η ξεκούραση.

«Το ιδανικό είναι να σταματήσουμε, να βάλουμε το κάθισμα πίσω και να κοιμηθούμε έστω για 15 λεπτά», αναφέρει ο Karel Mulac, επικεφαλής του Τμήματος Έρευνας για την Ασφάλεια στην Κυκλοφορία της Skoda.

Παρακάτω, ο κύριος Mulac δίνει ορισμένες βασικές συμβουλές για την αποφυγή του μικρο-ύπνου:

1. Ξεκουραστείτε αρκετά πριν οδηγήσετε
2. Αν συνήθως πηγαίνετε νωρίς για ύπνο, μην οδηγείτε αργά τη νύχτα
3. Εάν δεν είστε πρωινός τύπος, μην οδηγείτε το ξημέρωμα
4. Προγραμματίστε το ταξίδι σας καλά
5. Πάρτε κανονικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του ταξειδιού
6. Σταματήστε σε ένα ασφαλές μέρος όταν νιώσετε τα πρώτα σημάδια κόπωσης και ξεκουραστείτε
7. Κάντε ενεργές συζητήσεις με τον συνεπιβάτη σας
8. Έχετε μαζί σας μία κούπα καφέ, ανοίξτε το παράθυρο και ανανεώστε τον αέρα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου
9. Μην εφησυχάζετε βασιζόμενοι στα συστήματα υποβοήθησης – θεωρήστε ότι βρίσκονται εκεί επικουρικά
10. Η καλύτερη λύση είναι οδήγηση μετά από ξεκούραση

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης