H 4η Απριλίου είναι η 4×4 Day της Jeep, η ετήσια γιορτή για τις off-road διαδρομές και την περιπέτεια. Φέτος, είναι η 5η χρονιά του θεσμού που γιορτάζεται την τέταρτη ημέρα του τέταρτου μήνα του χρόνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2020, η Jeep 4×4 Day εστιάζει στη φιλοσοφία της εταιρείας «Go anywhere, Do anything» που επισφραγίζεται από την απόλυτη πιστοποίηση «Trail Rated» και η οποία συνοδεύει τις πιο ικανές σε εκτός δρόμου διαδρομές, εκδόσεις των μοντέλων της εταιρείας.

Για να κερδίσει ένα αυτοκίνητο τη διάκριση «Trail Rated» θα πρέπει να αποδείξει τις ικανότητες του σε πέντε επίπεδα – την πρόσφυση, την ικανότητα διέλευσης από υδάτινα κωλύματα, την ευελιξία, την ελευθερία άρθρωσης της ανάρτησης και την απόσταση από το έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία δοκιμών ξεκινά από το παγωμένο Βόρειο Μίσιγκαν και καταλήγει στο Rubicon Trail, τη δυσκολότερη εκτός δρόμου διαδρομή δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Η μεθοδολογία δημιουργήθηκε από το Κέντρο Δοκιμών Αυτοκινήτων της Νεβάδα (NATC) και η ομάδα εξέλιξης της Jeep τη χρησιμοποίησε ώστε να έχει ένα αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης για τις off-road δυνατότητες των μοντέλων της μάρκας. Ο συνδυασμός μια σειράς τεστ σε τεχνητό και φυσικό περιβάλλον και η παράλληλη αξιολόγηση μέσω προσομοιώσεων σε υπολογιστές δίνουν στη συγκεκριμένη μεθοδολογία μια αξιόπιστη και σταθερή εκτίμηση των εκτός δρόμου δυνατοτήτων ενός οχήματος.

Στη σύγχρονη γκάμα της αμερικανικής μάρκας, την πιστοποίηση «Trail Rated» φέρουν οι εκδόσεις Trailhawk των μοντέλων Renegade, Compass, Cherokee, καθώς και όλα τα Jeep Wrangler.

Τα πέντε κριτήρια:

Πρόσφυση

Τα «Trail Rated» μοντέλα της Jeep διαθέτουν συστήματα τετρακίνησης που είναι ικανά να ανταπεξέλθουν στις πιο ακραίες εκτός δρόμου καταστάσεις. Η πρόσφυση που παρέχουν συμβάλει στο να διατηρείται ο έλεγχος του οχήματος σε κάθε επιφάνεια (χιόνι, λάσπη, άμμος). Οι δοκιμές πρόσφυσης περιλαμβάνουν δοκιμασίες σε διάφορα ολισθηρά οδοστρώματα με μεγάλη κλίση, ενώ η «κοντή» σχέση μετάδοσης αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό που βοηθά τα οχήματα να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες.

Διέλευση υδάτινου κωλύματος

Τα αυτοκίνητα φέρουν τροποποιημένα ηλεκτρικά συστήματα και στεγανοποίηση του αμαξώματος, αλλά και ψηλότερα τοποθετημένη εισαγωγή για τον κινητήρα, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν μέσα από νερό μεγάλου βάθους.

Ευελιξία

Η δυνατότητα να πραγματοποιείς ελιγμούς σε στενά και δύσβατα σημεία αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο στις εκτός δρόμου αποδράσεις. Τα Trail Rated Jeep διαθέτουν τροποποιημένα συστήματα διεύθυνσης, αλλά και το βέλτιστο μεταξόνιο που τους επιτρέπουν να ελίσσονται σε απαιτητικές συνθήκες.

Ελευθερία άρθρωσης

Για να κινηθεί ένα όχημα, οι τροχοί του θα πρέπει να βρίσκονται σε επαφή με το έδαφος. Όταν ένας ή και περισσότεροι τροχοί είναι στον αέρα, η καλή ελευθερία άρθρωσης επιτρέπει στους υπόλοιπους να διατηρήσουν την επαφή τους με το έδαφος και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη πρόσφυση. Οι αναρτήσεις των Trail Rated Jeep διαθέτουν μεγάλες διαδρομές και ευελιξία ώστε να επιτρέπουν στους τροχούς να βρίσκονται σε επαφή με τη γη ακόμα και σε εξαιρετικά μεγάλες κλίσεις.

Απόσταση από το έδαφος

Η απόσταση από το έδαφος, αλλά και οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και διαφυγής επιτρέπουν στα Trail Rated να ξεπερνούν ακόμα και τα πιο δύσκολα εμπόδια με απόλυτη ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα το αμάξωμα και τα μηχανικά μέρη.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε από την πανδημία, η Jeep γιορτάζει αυτή την ημέρα με στόχο να ενισχύσει τη σχέση της με την κοινωνία και να περάσει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας, το κοινό έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνατότητες του από το σπίτι, μέσω μιας σειρά διαδικτυακών δοκιμασιών στους παρακάτω συνδέσμους: https://www.facebook.com/JeepOlllllllOpeople/ και https://www.instagram.com/jeepeurope/  με τα hashtags #4x4Day και #stayofftheroad.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης