Ο χρόνος για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι πολύτιμος, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τις ώρες αιχμής, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και περιπολικά, πολλές φορές αδυνατούν να φθάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους.

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά εμπλοκής οχημάτων άμεσης επέμβασης σε τροχαία ατυχήματα. Προκειμένου να διευκολύνει την κίνηση, η Ford προχώρησε στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας που βοηθά τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά να φθάσουν ταχύτερα στο σημείο που επιθυμούν και παράλληλα ειδοποιεί τους άλλους οδηγούς να ανοίξουν τον δρόμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται «Emergency Vehicle Warning» και παρουσιάστηκε στο UK Autodrive, ένα πρόγραμμα δοκιμών για συνδεδεμένα οχήματα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση με 20 εκατομμύρια λίρες και υποστηρίζεται από 16 εταιρείες τεχνολογίας και αυτοκινήτων, τοπικές αρχές και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η τεχνολογία αυτή, στέλνει απευθείας ηχητικά και οπτικά σήματα από τα οχήματα έκτακτης ανάγκης στους οδηγούς που βρίσκονται στην περιοχή, προκειμένου να αναγνωρίσουν έγκαιρα από πού προέρχεται ο ήχος της σειρήνας, ώστε να απομακρυνθούν γρήγορα και με ασφάλεια από την πορεία. Στόχος είναι, στο μέλλον να τους συμβουλεύει για την καλύτερη σειρά ενεργειών και να μην εμποδίζουν τη διέλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Ford δοκιμάζει τεχνολογίες που προειδοποιούν τους οδηγούς για πιθανά ατυχήματα όταν πλησιάζουν σε μία διασταύρωση. Μέσω του «Intersection Collision Warning», το αυτοκίνητο μεταδίδει τη θέση του σε γειτονικά οχήματα τα οποία – εάν είναι εξοπλισμένα με την ίδια τεχνολογία – υπολογίζουν τον κίνδυνο σύγκρουσης. Εάν ο κίνδυνος είναι υψηλός τότε μία προειδοποίηση παροτρύνει και τους δύο να φρενάρουν ή να σταματήσουν. Για παράδειγμα, μπορεί να προειδοποιεί τους οδηγούς, όταν ένα όχημα που πλησιάζει από αντίθετη κατεύθυνση έχει αγνοήσει τον κόκκινο φωτεινό σηματοδότη.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης