Η κούραση και η έλλειψη ύπνου θεωρούνται βασικές αιτίες για μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων που συμβαίνουν ετησίως στην Ευρώπη. Μάλιστα, ένας στους πέντε οδηγούς παραδέχεται ότι τον έχει πάρει ο ύπνος στο τιμόνι.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη πρόκληση. Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους τρεις Ευρωπαίους κοιμάται ελάχιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις οδηγικές ικανότητες, προκαλώντας μειωμένη συγκέντρωση και καθυστερημένες αντιδράσεις, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στους οδηγούς μετά από κατανάλωση αλκοόλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να προειδοποιεί τους οδηγούς που εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, η Ford δημιούργησε την τεχνολογία «Driver Alert system», η οποία εκτός της αναγνώρισης οδικών σημάτων και την ανίχνευση ακούσιας εκτροπής από την πορεία του αυτοκινήτου, εμφανίζει μια κούπα καφέ για να δείξει ότι είναι ώρα για διάλλειμα.

Μάλιστα, τα οχήματα που εξοπλίζονται με το σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3, μπορούν να αναζητήσουν όλα τα καταστήματα καφέ σε μια διαδρομή. Το μόνο που έχει να κάνει ο οδηγός είναι να πει τη φράση «I need a coffee».

«Πολλές φορές οι οδηγοί πιέζονται από πολλά και διάφορα – όλοι θέλουν να φτάσουν στο σπίτι το ταχύτερο δυνατόν. Όμως μία κούπα καφέ μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική υπενθύμιση ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσεις στο σπίτι είναι με ασφάλεια και αυτό μπορεί να σημαίνει στάση για ξεκούραση ή καφέ» δήλωσε ο Andrej Loewen, driver assistance engineer, Vehicle Engineering, Ford Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης