Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Πόσες φορές σας έχει ξυπνήσει ένα μηχανάκι με υπερβολικά δυνατή aftermarket εξάτμιση; Πόσες φορές δεν μπορείτε ούτε να μιλήσετε ενώ βρίσκεστε σε κεντρικό δρόμο από την απίστευτη ηχορρύπανση;
Φαίνεται πως η πάταξη αυτού του φαινομένου αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο των κυβερνήσεων, μετά τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Πλέον η πολιτεία της Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη που εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ηχορρύπανση από αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, με ειδικό κονδύλι για αντίστοιχες κάμερες από το 2023 έως και το 2027. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και περίπου μια διετία αρκετές μεγάλες πόλεις έχουν δοκιμάσει πιλοτικά τις νέες αυτές κάμερες. Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη είναι μερικές από αυτές που τις ενεργοποίησαν με στόχο να καταφέρουν να μειώσουν την ηχορρύπανση και να παρέχουν στους κατοίκους καλύτερες συνθήκες, με την Καλιφόρνια να είναι η πρώτη που θα εφαρμόσει το μέτρο αυτό καθολικά.

Πώς λειτουργούν οι κάμερες μέτρησης θορύβου;
Η λειτουργία τους είναι εξαιρετικά απλή. Οι κλασικές κάμερες της Τροχαίας, δεχόμενες μια τροποποίηση, αποκτούν έναν μετρητή ντεσιμπέλ ο οποίος είναι μόνιμα ενεργοποιημένος. Όταν αυτός «πιάσει» μέτρηση πάνω από τα όρια, αυτόματα φωτογραφίζει την πινακίδα του οχήματος και στέλνει τα στοιχεία στα κεντρικά γραφεία. Από εκεί μέσω ταχυδρομείου ενημερώνεται για την κλήση (πάντα συνοδευόμενη με την αντίστοιχη φωτογραφία) ο ιδιοκτήτης, ο οποίος οφείλει να μεριμνήσει ή να πληρώσει πρόστιμο.

Για να γίνει ομαλή η διαδικασία, την πρώτη φορά ο οδηγός θα λαμβάνει απλή προειδοποίηση. Από τη δεύτερη όμως θα καλείται να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο, ενώ ανάλογες πινακίδες θα ενημερώνουν όλους τους οδηγούς σε ποιους δρόμους θα έχουν εγκατασταθεί οι συγκεκριμένες κάμερες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν αυτό το μέτρο έρθει και στη χώρα μας, πιστεύετε ότι θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης