Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τη δεκαετία του ΄70 η Μεγάλη Βρετανία είδε αρκετούς εγχώριους τομείς της να αναπτύσσονται για πρώτη φορά σε νέα επίπεδα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία εκείνη την περίοδο είχε για πρώτη φορά να προσφέρει ένα όχημα για κάθε γούστο. Ταχύτητα, άνεση, χώρους, εμφάνιση, υπήρχε επιλογή για κάθε ανάγκη και ο κόσμος αγκάλιασε το αυτοκίνητο περισσότερο από ποτέ με τους κατασκευαστές να είναι πανευτυχείς δημιουργώνας καινούργια σύνολα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Lotus Esprit: Πρώτη στη λίστα η Lotus Esprit, ένα μοντέλο που οδήγησε και ο James Bond και έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα της στην ιστορία του κινηματογράφου. Πέρα από την κινηματογραφική μαγεία όμως, το σφηνοειδές μοντέλο ήταν ένα εξαιρετικό αυτοκίνητο επιδόσεων, εξοπλισμένο με κινητήρα 160 ίππων και πετυχαίνοντας το 0-100 σε 7 δευτ. 

The Jaguar XJ-S V12: Η Jaguar XJ-S V12 ήταν ένα grand tourer μαζικής παραγωγής που διέθετε έναν κινητήρα τον οποίο θα συναντούσαμε πιο εύκολα σε ένα ιταλικό supercar. Διαθέτοντας έναν V12 5,3 λίτρων απέδιδε 300 ίππους και παρά το βάρος του κατάφερνε το 0-100 σε 7 δευτ. 

The Rover 3500 SD1: Μεγάλο, παράτολμο και με έναν πανίσχυρο V8, το Rover SD1 ήταν ένα βρετανικό muscle car που προτιμήθηκε ιδιαίτερα από την αστυνομία. Γρήγορο και με καλό χειρισμό, παρήγαγε εξαιρετικό ήχο όσο ανέβαιναν οι στροφές και πετύχαινε το 0-100 σε 7.1 δευτ. από 190 ίππους. Εντυπωσιακή η τελική του ταχύτητα για την εποχή στα 217χλμ./ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

The Aston Martin V8 Vantage: Ίσως η πιο μυώδης Aston Martin που φτιάχτηκε ποτέ, συνδυάζοντας ομορφιά, ωραίες γραμμές και σπορ στοιχεία. Τα πρώτα μοντέλα που πέρασαν τη γραμμή παραγωγής ήταν εξοπλισμένα με κινητήρες V8 5.3λτ. απόδοσης 375 ίππων, που τους επέτρεπαν να πετύχουν το 0-100 σε 5.4 δευτ. Ήταν ένα από τα ταχύτερα επιβατικά αυτοκίνητα της εποχής του.

The Land Rover Range Rover: Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν ότι το αρχικό Range Rover ήταν ένα τρίθυρο όχημα. Ένα ικανότατο off-roader που έκανε χρήση ενός V8 3,5 λίτρων αποδίδοντας μόλις 128 ίππους. Σχεδιάστηκε για να πηγαίνει οπουδήποτε, να αντέχει την κατάχρηση και να πλένεται με το λάστιχο. Αυτό που έκανε το πρώτο Range Rover ήταν να λανσάρει μια νέα μεγάλη βρετανική κληρονομιά. 


 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης