Η διαδικασία της αναζήτησης ελεύθερων χώρων στάθμευσης ακόμη και στα μεγάλα πάρκινγκ αυτοκινήτων, εκτός από χάσιμο χρόνου, προκαλεί στους οδηγούς άγχος και αυξάνει άσκοπα την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος.

Σύμφωνα με έρευνες, οι οδηγοί σπαταλούν περισσότερες από 24 ώρες τον χρόνο στην αναζήτηση χώρου στάθμευσης και πολλοί από αυτούς στρεσάρονται υπερβολικά στην προσπάθειά τους να παρκάρουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να δώσει ένα τέλος σε αυτό το πρόβλημα, η Ford εξελίσσει μία τεχνολογία με την ονομασία «collaborative parking», δηλαδή «συνεργατικό παρκάρισμα». Το σύστημα δοκιμάζεται ήδη στους δρόμους και τους σταθμούς στάθμευσης στο Milton Keynes της Βρετανίας.

Το «collaborative parking» αποτελεί τμήμα του UK Autodrive project – ενός προγράμματος 20 εκατομμυρίων λιρών που χρηματοδοτεί η βρετανική κυβέρνηση. Το σύστημα της Ford λαμβάνει δεδομένα από αισθητήρες παρκαρίσματος των οχημάτων που χρησιμοποιούν τα πολυσύχναστα πάρκινγκ και τα «φορτώνει» στον χάρτη. Έτσι, ενημερώνει τον οδηγό για το ποιοι χώροι είναι ελεύθεροι – μπορεί επίσης να συμπεριλάβει δεδομένα από τα συστήματα παρακολούθησης των ίδιων των σταθμών στάθμευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης