Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Το Τέξας δεν είναι μια πολιτεία που φημίζεται για τους σεισμούς της. Αυτό σημαίνει πως όταν οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του, θέλουν να μελετήσουν τις σεισμικές δονήσεις, πρέπει να γίνουν αρκετά δημιουργικοί. Η λύση βρέθηκε στον T-Rex, ένα τεράστιο φορτηγό το οποίο μπορεί να κάνει τη γη να σείεται, χτυπώντας το έδαφος τόσο γρήγορα και δυνατά που η κίνηση του δεν φαίνεται στην κάμερα (στο συγκεκριμένο βίντεο έχουν επιβραδύνει την κίνηση του για να γίνεται αντιληπτή).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το T-Rex έχει τη δυνατότητα να τοποθετεί αισθητήρες στο έδαφος και οι επιστήμονες μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθήσουν αυτά τα δεδομένα για να δουν πώς οι ψεύτικοι σεισμοί κινούνται στη γη. Σκεφτείτε το σαν ένα πραγματικό T-Rex που χτυπάει το έδαφος όπως στο Jurassic Park. Το βάρος έχει τρεις μεθόδους ανακίνησης: κάθετη, οριζόντια ή εγκάρσια. Μπορεί να χτυπήσει το έδαφος με βάρος έως και 27.216 κιλά σε κάθετη λειτουργία ή περίπου 17.000 κιλά σε οριζόντια λειτουργία.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα πήγε πρόσφατα στο Ουαϊόμινγκ για να αναλύσει πώς ένας σεισμός θα επηρεάσει τους νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εκεί. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να αξιολογήσουν τα πράγματα μισό μίλι στο έδαφος χωρίς να χρειαστεί να ανοίξουν γεωτρήσεις, κάτι που εξοικονομεί χρήματα για τους ανθρώπους που κατασκευάζουν το εργοστάσιο.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης