Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Τον Σεπτέμβριο του 1972 η Subaru παρουσίασε στην Ιαπωνία το πρώτο επιβατικό αυτοκίνητο AWD. Ήταν το Subaru Leone Estate Van και θεωρητικά ήταν το πρώτο με σύστημα AWD. Το τελευταίο αυτοκίνητο με All-Wheel Drive (AWD) που παρουσίασε η Subaru ήταν το Outback AWD. Μέσα σ αυτά τα 49 χρόνια, έως τον Ιούνιο του 2021, η αθροιστική παραγωγή των οχημάτων All-Wheel Drive (AWD) ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί η Subaru να μην έχει τις σχεδιαστικές γραμμές που έχει ο ανταγωνισμός, διαθέτει όμως αυτοκίνητα με φοβερά κρατήματα. Μια από τις βασικές τεχνολογίες που υποστηρίζουν τη δέσμευση της Subaru με τα AWD, είναι η ασφάλεια. Οι μηχανικοί –το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γιαπωνέζοι- διαρκώς μελετούν την εξέλιξη της αυτοκίνησης και εξελίσσουν με βάση την «ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της κατασκευής αυτοκινήτων» τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σύστημα AWD.

Άλλωστε η Subaru έχει συνδέσει το όνομά της με την τετρακίνηση. Χρησιμοποιώντας πλέον την παγκόσμια πλατφόρμα και σε συνδυασμό με τους κινητήρες Boxer και eBoxer και το Symmetrical All-Wheel-Drive προσφέρει ασφάλεια και κάνει πράξη το όραμα της που είναι «ένας κόσμος χωρίς ατυχήματα».

Οι μηχανικοί έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο κέντρο βάρους.Για παράδειγμα ο συνδυασμός του χαμηλού κέντρου βάρους που παρέχεται από τον κινητήρα Boxer και της ανώτερης ισορροπίας βάρους του συμμετρικού συστήματος μετάδοσης κίνησης προσφέρει ιδανικά κρατήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δοκίμασαν σε διαφορετικά οδοστρώματα και με διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Η πρόσφυση στο έδαφος προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια. 

Ο κύριος στόχος εκτός από την ασφάλεια είναι η οδηγική απόλαυση. Το χαρακτηριστικό του Symmetrical AWD της Subaru είναι ένα συμμετρικά διαμορφωμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης σε συνδυασμό με έναν διαμήκη τοποθετημένο κινητήρα Boxer.  Ένας κινητήρας υψηλής απόκρισης επιτρέπει τον ακριβέστερο έλεγχο του AWD . Το σύστημα AWD που χρησιμοποιεί η Subaru προσφέρει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σε μια ολισθηρή επιφάνεια του δρόμου, όπως στο χιόνι ή στον πάγο. Ο οδηγός ηρεμεί και οδηγεί ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις χωρίς άγχος.

Για την  επόμενη γενιά των ηλεκτρικών εκδόσεων το  AWD της Subaru θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης. Για παράδειγμα το 2022 θα δούμε το ηλεκτρικό SUV «SOLTERRA» αλλά και άλλα υβριδικά οχήματα που θα έχουν ακόμη πιο εξελιγμένα και πιο ασφαλή συστήματα AWD.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης