Το να εργάζεσαι στη γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων απαιτεί γνώσεις και ικανότητες, ενώ αρκετές φορές δοκιμάζεται και η σωματική αντοχή σου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες παθήσεις των εργαζομένων αφορούν σε μυοσκελετικές διαταραχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να προστατεύσει τους υπαλλήλους των εργοστασίων, η Ford δημιούργησε μία πρωτοποριακή στολή που θυμίζει υπερήρωα από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ουσιαστικά, πρόκειται για εξωσκελετικό κοστούμι, το οποίο υποστηρίζει τους ώμους και την πλάτη του χρήστη, μεταφέροντας το βάρος στους γοφούς και μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμών στον χώρο εργασίας.

Το «exoskeleton» ενσωματώθηκε για πρώτη φορά σε γραμμή παραγωγής αυτοκινήτων και πιο συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της «μπλε οβάλ» φίρμας στη Βαλένθια της Ισπανίας, εκεί όπου κατασκευάζονται τα Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX και Transit Connect.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κοστούμια από ελαφρύ τιτάνιο και ανθρακονήματα βοηθούν τους εργαζομένους να σηκώνουν, να κινούν ή να μεταφέρουν οτιδήποτε ζυγίζει πάνω από τρία κιλά, όταν στέκονται σε άβολη θέση. Οι στολές παρέχουν προστασία από την κόπωση και τους τραυματισμούς, μειώνοντας την καταπόνηση από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ενδέχεται να δημιουργήσουν σωματικές βλάβες με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος δοκιμών και εξέλιξης εξωσκελετών, οι διευθυντές παραγωγής ζήτησαν από περίπου 200 εργαζομένους του εργοστασίου να υποδείξουν με ποιο τρόπο ένας εξωσκελετός μπορεί να τους βοηθήσει στη δουλειά τους. Στη συνέχεια, επελέγησαν 100 εργαζόμενοι που θα ωφελούνταν περισσότερο από την τεχνολογία και οι οποίοι συνεργάστηκαν με τους σχεδιαστές των συσκευών. Όσοι χρησιμοποιούν τις στολές χειρίζονται βαριά ή ογκώδη εξαρτήματα, όπως τα ρεζερβουάρ καυσίμου. Το πρόγραμμα έχει αποδειχτεί τόσο επιτυχημένο, ώστε ακόμη 20 εργαζόμενοι θα δοκιμάσουν τον εξοπλισμό στις αρχές Απριλίου.

Μέχρι το 2020, το 25% των Ευρωπαίων θα είναι ηλικίας πάνω από 60 ετών και εκτιμάται ότι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι και άτομα με κινητικά προβλήματα ή μυοσκελετικές διαταραχές θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα ωφεληθούν από τη χρήση εξωσκελετών. Σε όλη την Ευρώπη, οι μυοσκελετικές διαταραχές αντιπροσωπεύουν το 61% όλων των παθήσεων που σχετίζονται με την εργασία, ενώ στη Γερμανία συμβάλλουν σε μία μείωση κατά 16 δις ευρώ του καθαρού εθνικού προϊόντος της χώρας.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης