Στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας, η LeasePlan ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της μελέτης για τη χρήση των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη και την ετοιμότητα των κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν φυσικό, η Ελλάδα κατέλαβε σε όλους τους τομείς τις τελευταίες θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, βρισκόμαστε στην προτελευταία θέση της μελέτης, εμπρός μόνο από την Πολωνία, συγκεντρώνοντας μόλις 10 πόντους στον δείκτη ετοιμότητας υποδοχής της ηλεκτροκίνησης το 2019.

Πάνω από εμάς βρίσκονται τόσο η Ρουμανία όσο και η Σλοβακία, με τις Νορβηγία, Ολλανδία και Σουηδία να θεωρούνται χώρες πρότυπο, διαθέτοντας ολοκληρωμένο δίκτυο φόρτισης οχημάτων και αξιοθαύμαστες υποδομές. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις προσφέρουν μία σειρά ελκυστικών παροχών, προσφέροντας τη δυνατότητα στους κατοίκους να αποκτήσουν ένα προηγμένο τεχνολογικά αυτοκίνητο.

Ο δείκτης LeasePlan EV Readiness Index 2019 βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες και δείχνει τα βήματα προόδου που έχουν κάνει 22 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά στην ωριμότητα της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, στην ωριμότητα των υποδομών, τα κυβερνητικά κίνητρα και την εμπειρία της LeasePlan στα ηλεκτρικά οχήματα σε κάθε χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα περισσότερα κρατικά κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος (φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, εκπτώσεις σε τέλη και διόδια, ελεύθερη είσοδο στο κέντρο), προσφέρουν Αυστρία, Ιρλανδία, Γερμανία και Ολλανδία. Το μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης διαθέτει η Ολλανδία με 83.196 σημεία και 4,8 φορτιστές ανά 1.000 κατοίκους και η Νορβηγία με 4,5.

Οι 22 χώρες που περιλαμβάνονται στον δείκτη LeasePlan EV Readiness Index 2019 είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης