Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η χώρα που ηγείται στην ηλεκτροκίνηση είναι η Νορβηγία. Είναι η πρώτη στον κόσμο όπου οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων (EV) ξεπερνούν τις πωλήσεις αυτοκινήτων με βενζίνη, ντίζελ ή υβριδική τεχνολογία. 
Παρά την πανδημία COVID-19, οι παγκόσμιες πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 43%. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια οχήματα έχουν εκτελωνισθεί και έχουν παραδοθεί στους νέους τους ιδιοκτήτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη μερίδα του λέοντος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα την έχει η Νορβηγία. Αυτό βέβαια δεν ξεκίνησε ξαφνικά το 2020. Από τη δεκαετία του 1990 η Νορβηγία άρχισε να «χτίζει» τη μετάβαση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και να κάνει ενημέρωση κατά των ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Μάλιστα σε όσους έδιναν προς απόσυρση το αυτοκίνητό τους με τους κινητήρες (πετρελαίου η βενζίνης) , η κυβέρνηση παρείχε ισχυρότατα κίνητρα με φοροαπαλλαγές έως εκπτώσεις στα τέλη στάθμευσης και από τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένων λωρίδων κυκλοφορίας έως την καταβολή χαμηλότερων διόδων.

Πριν από μερικές ημέρες μια γυναίκα από τη Νορβηγία, η Μαρία Τζάνσεν αγόρασε το 500.000ο  Nissan LEAF. Είναι ένα κόκκινο Nissan LEAF με μπαταρία 62 kWh, που πλέον σταθμεύει σε ένα διπλό γκαράζ στο Nordre Frogn της Νορβηγίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το LEAF είναι το δεύτερο της Μαρίας Τζάνσεν. Το πρώτο το αγόρασε το 2017. Της άρεσε πολύ που ήταν αθόρυβο, οικονομικό και ταυόχρονα προστάτευε το περιβάλλον. Γι’ αυτό αποφάσισε να αγοράσει το τελευταίας γενιάς Leaf. 

Η Μαρία, που ζει με τον σύζυγό της, λατρεύει να περνάει χρόνο με τα εγγόνια της στη Σουηδία και όπως λέει της αρέσει να κάνει «πράσινα χιλιόμετρα». Πιστεύει στην εκστρατεία κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Γι αυτό οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ίδια λέει: «Είναι άνετο, οικονομικό και αποδοτικό. Είναι ασυναγώνιστο».

Και συνεχίζει:
«Αισθάνομαι ασφαλής με το προηγμένο σύστημα υποστήριξης οδηγού ProPILOT. Ξέρω ότι θα επέμβει αυτόματα εάν αποσπάται η προσοχή μου.Το Around View Monitor είναι επίσης πολύ χρήσιμο για στάθμευση και αναστροφή».

Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το 2020 φαίνεται ότι  14.000 οδηγοί στη Νορβηγία  απέκτησαν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Το 95% είναι ικανοποιημένοι με τα αυτοκίνητά τους και το 66% ενθαρρύνουν τους φίλους τους να προχωρήσουν στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Βέβαια οι υποδομές στη Νορβηγία δεν συγκρίνονται με καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στην Ελλάδα το Nissan LEAF, με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μπορεί να αποκτηθεί με τιμές που ξεκινούν από τις 27.500 ευρώ για την έκδοση με την μπαταρία των 40Kwh.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης