Του Λουκά Παπαλάμπρου

Το νέο μεσαίο SUV της γερμανικής φίρμας και τρίτο κατά σειρά στην γκάμα, μετά τα Crossland X και Mokka X, πάτησε επί ελληνικού εδάφους και ξεκινά άμεσα την εμπορική του πορεία στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καινούργιο Grandland X βασίζεται στο επιτυχημένο Peugeot 3008, καθώς δανείζεται το πάτωμα, τους κινητήρες και ορισμένες επιλεγμένες τεχνολογίες. Διατηρεί ακέραιο το DNA της μάρκας, ακολουθώντας πιστά τη σχεδιαστική φιλοσοφία. Δεν προβάλλει κάτι ρηξικέλευθο από πλευράς αισθητικής, ωστόσο είναι μοντέρνο, στιβαρό, δυναμικό, με ελκυστικές αναλογίες και καλαίσθητες γραμμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μήκος του αμαξώματος είναι στα 4.477 χλστ., το πλάτος στα 1.844 χλστ. και το ύψος στα 1.636 χλστ. Το μεταξόνιο αγγίζει τα 2.675 χλστ., με το πορτμπαγκάζ να έχει χωρητικότητα 514 λίτρων, που με την αναδίπλωση των καθισμάτων εκτοξεύεται στα 1.652 λτ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πιο ευέλικτο χώρο αποσκευών που συναντά κάποιος στην κατηγορία, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας.

Το ταμπλό έχει οδηγοκεντρική σχεδίαση, με την κονσόλα και την οθόνη αφής να είναι διαταγμένες και ευθυγραμμισμένες προς τον οδηγό, κάνοντας τη ζωή του πιο άνετη και ασφαλή. Το σύστημα πολυμέσων ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες και εφαρμογές, με τις επιφάνειες του σαλονιού να καλύπτονται από υφάσματα και δέρματα ανώτερης ποιότητας, χειροποίητες ραφές στις χειρολαβές των θυρών και στα καθίσματα.

Στη φαρέτρα του περιλαμβάνει πολυάριθμες τεχνολογίες, προς όφελος της ασφάλειας και της διασκέδασης ταυτόχρονα. Ξεχωρίζουν η κάμερα 360 μοιρών, τα συστήματα ανίχνευσης πεζών, αυτόματου φρεναρίσματος και ανίχνευσης κόπωσης του οδηγού, το ενεργό cruise control, η αυτόματη πίσω πόρτα, το εξαιρετικό σύστημα προσωπικής υποστήριξης OnStar με νέες, καινοτόμες υπηρεσίες, όπως κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο και αναζήτηση χώρων στάθμευσης, τα προσαρμοζόμενα φώτα Adaptive LED και η ασύρματη φόρτιση smartphones.

Επίσης, στον εξοπλισμό φέρει το γνωστό μας από την Peugeot σύστημα ελέγχου πρόσφυσης Grip Control με πέντε προγράμματα οδήγησης, διασφαλίζοντας απροβλημάτιστες μετακινήσεις σε όλες τις επιφάνειες.

Tο Grandland X αρχικά θα είναι διαθέσιμο με τους πολυβραβευμένους κινητήρες του ομίλου PSA. Στη βάση της γκάμας είναι ο εξαιρετικός 1.2 Puretech με τους 130 ίππους και τα 230 Nm ροπής. Σύμφωνα με την Opel, με το μοτέρ αυτό το Grandland X καίει μόλις 5,5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα σε μικτές συνθήκες και οι εκπομπές ρύπων κυμαίνονται μεταξύ 124 και 127 γρ./χλμ.

Πιο πάνω βρίσκεται ο 1.6 diesel απόδοσης 120 ίππων και 300 Nm ροπής, ο οποίος καταναλώνει κάτω από 4 λίτρα και εκπέμπει 111-118 γρ./χλμ. CO2. Τα μηχανικά σύνολα συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο ή αυτόματο έξι σχέσεων, περιλαμβάνοντας στον βασικό εξοπλισμό start/stop. Αργότερα θα έρθει και ένας δίλιτρος diesel με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων.

Οι τιμές ξεκινούν από 24.500 ευρώ για τη βενζινοκίνητη έκδοση και από 26.300 ευρώ για την πετρελαιοκίνητη.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις τιμές και τον εξοπλισμό

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης