Στις μεγάλες πόλεις, όπως στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ο οδηγός αναλώνει περίπου 67 ώρες ετησίως στην προσπάθειά του να βρει ελεύθερο χώρο στάθμευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από χρόνο χάνει και σε χρήματα, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, το κόστος υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ. Παράλληλα, το λεγόμενο «cruising» ευθύνεται περίπου για το 30% της κυκλοφορίας στην πόλη.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι πιθανό να μην οφείλεται μόνο στην έλλειψη χώρων στάθμευσης, αφού, όπως έχει αποδειχθεί στη Βρετανία, σε ορισμένα δημοτικά πάρκινγκ το ποσοστό πληρότητας είναι μόλις 50%.

Προκειμένου να βοηθήσει τους οδηγούς να βρίσκουν γρήγορα τους ελεύθερους χώρους, η Ford σε συνεργασία με τη Vodafone ανέπτυξε μία νέα τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται «Parking Space Guidance» και στόχος είναι να εμφανίζει στους οδηγούς μέσω της κεντρικής οθόνης του αυτοκινήτου τον αριθμό των θέσεων στάθμευσης σε γειτονικά πάρκινγκ και τον τρόπο μετάβασης σε αυτές.

Η τεχνολογία «Parking Space Guidance» ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο σύμφωνα με τα δεδομένα που λαμβάνονται από τα πάρκινγκ αυτοκινήτων. Αυτήν την εποχή, δοκιμάζεται από τις δύο εταιρείες στη Γερμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος KoMoD (Kooperative Mobilität im digitalen Testfeld Düsseldorf).

Καθώς τα οχήματα δοκιμών διασχίζουν την πόλη, λαμβάνουν πληροφορίες για την κατάσταση των δρόμων και τα πάρκινγκ αυτοκινήτων από έναν κεντρικό υπολογιστή, σύμφωνα με το γεωγραφικό στίγμα τους, σε συνδυασμό με πληροφορίες από ψηφιακά οδικά σήματα που βρίσκονται στην περιοχή.

«Τα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης μας βοηθούν να φτάσουμε στον προορισμό μας, αλλά δεν είναι το ίδιο χρήσιμα όταν ψάχνουμε χώρο στάθμευσης. Το Parking Space Guidance είναι μία τεχνολογία συνδεδεμένου οχήματος που μπορεί να βοηθά τους οδηγούς να ολοκληρώνουν γρήγορα το ταξίδι τους, να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα, και να βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα» δήλωσε ο Tobias Wallerius, engineer, Product Development της Ford Ευρώπης.

 

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης