Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ήταν το 2016 όταν η Tesla τράβηξε τα παγκόσμια φλας επάνω της δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται για πρώτη φορά, ένα μοντέλο της να κινείται εντελώς αυτόνομα και ο οδηγός απλά να παρατηρεί μία τέλεια εκτελεσμένη διαδρομή. Μάλιστα στην αρχή του βίντεο αναγράφεται πως ο οδηγός υπάρχει στη θέση αποκλειστικά για νομικούς λόγους και όχι για να επέμβει στο τιμόνι. Δείτε το.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Ερχόμαστε τώρα στο 2023 όπου ο υπεύθυνος για εκείνο το βίντεο, αναγκάστηκε να παραδεχθεί σε δικαστήριο πως ήταν όλα στημένα και στην πραγματικότητα το αυτοκίνητο τράκαρε και ότι ο οδηγός επενέβη δεκάδες φορές στο τιμόνι. Μάλιστα στα πλάνα παρουσιάζονται ικανότητες του Tesla γύρω από την αυτόνομη οδήγηση, οι οποίες δεν έχουν γίνει ούτε σήμερα πραγματικότητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ashok Elluswamy αποκάλυψε το τέχνασμα σε μια κατάθεση ως μέρος μιας αγωγής που αφορούσε ένα θανατηφόρο δυστύχημα. Όπως φέρεται να εξήγησε, «η Tesla χρησιμοποίησε τρισδιάστατη χαρτογράφηση σε μια προκαθορισμένη διαδρομή από ένα σπίτι στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, μέχρι τα τότε κεντρικά γραφεία της Tesla στο Πάλο Άλτο». Ακόμη και τότε, τα πράγματα δεν πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο, καθώς οι οδηγοί φέρεται να έπρεπε να επέμβουν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Ακόμη χειρότερα, ένα δοκιμαστικό όχημα φέρεται να «έπεσε σε φράχτη στο πάρκινγκ της Tesla».

Ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως «Στόχος του βίντεο δεν ήταν να απεικονίσει με ακρίβεια αυτό που ήταν διαθέσιμο για τους πελάτες το 2016… Ήταν να απεικονίσει αυτό που ήταν δυνατό». Φυσικά, περισσότερα από έξι χρόνια αργότερα, η Tesla εξακολουθεί να μην πουλά ένα αυτόνομο αυτοκίνητο που να μπορεί να οδηγεί χωρίς ανθρώπινη επίβλεψη.

Το χειρότερο από όλα, είναι πως αποδείχθηκε ότι ο Elon Musk γνώριζε τα πάντα για το βίντεο και ζητούσε λεπτομερή αναφορά για τα γυρίσματα και την πορεία αυτών. Όταν ρωτήθηκε για το συμβάν είπε «Κάτι που κατέχει η Tesla και δεν διαθέτουν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ότι το αυτοκίνητο σταδιακά θα γίνει πλήρως αυτόνομο».
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης