Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Τον Αύγουστο του 2019 τέθηκε σε λειτουργία το πρώτο αυτόνομο πάρκινγκ στον κόσμο, στο ομοσπονδιακό κρατιδίο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη Γερμανία. Ο πρωτοποριακός αυτός χώρος στάθμευσης εξελίχθηκε από την Daimler σε συνεργασία με την Bosch.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο αυτές εταιρείες μαζί με την Apcoa Flow εγκαινίασαν το δεύτερο αυτόνομο πάρκινγκ επίσης στη Γερμανία και συγκεκριμένα σε έναν από τους χώρους του αεροδρομίου της Στουτγκάρδης. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αυτόματη υπηρεσία στάθμευσης οχημάτων, χωρίς την παρουσία οδηγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χώρος στάθμευσης υποστηρίζει την τεχνολογία «Automated Valet Parking-AVP», την οποία ενσωματώνει η καινούρια Mercedes S-Class. Αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση μόνο οι ιδιοκτήτες τις limo μπορούν να κάνουν χρήση του αυτόνομου πάρκινγκ στο τμήμα P6 του αεροδρομίου.

Χάρη στο καινοτόμο σύστημα αυτόματης στάθμευσης «Intelligent Park Pilot» που φέρει η S-Class, τις «έξυπνες» υποδομές της Bosch και την ψηφιακή πλατφόρμα της Apcoa Flow, οι πελάτες μπορούν να παρκάρουν τα οχήματά τους εύκολα και γρήγορα.

Το αυτόματο σύστημα επιπέδου SAE Level 4¹ είναι εγκεκριμένο για καθημερινή χρήση και λειτουργεί μέσω εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη στα smartphones των ιδιοκτητών των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν το πάρκινγκ.

Οι οδηγοί το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να φθάσουν στον χώρο. Στη συνέχεια ενεργοποιούν από την εφαρμογή τη διαδικασία στάθμευσης και αποχωρούν. Οι προηγμένοι αισθητήρες που έχουν εγκατασταθεί από την Bosch σε όλους τους χώρους του κτηρίου επικοινωνούν με το λογισμικό της Daimler που βρίσκεται στα αυτοκίνητα και τα οδηγούν κατευθείαν στην ελεύθερη θέση.

Τα αυτοκίνητα ενσωματώνουν τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης και τεχνητής νοημοσύνης. Όταν βρίσκουν εμπόδιο μπροστά τους, ακινητοποιούνται άμεσα. Στρίβουν, ελίσσονται, παρκάρουν και ξεπαρκάρουν χωρίς καν να βρίσκεται οδηγός πίσω από το τιμόνι.

Φυσικά, όταν ο κάτοχος επιστρέψει για να το πάρει, απλώς δίνει την εντολή από το smartphone και το αυτοκίνητο έρχεται μόνο του στο προκαθορισμένο σημείο.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης