Από το κακό στο χειρότερο βαίνει η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα, καθώς μήνα με τον μήνα η πτώση στις πωλήσεις ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή, εισαγωγείς και έμποροι βρίσκονται σε απόγνωση, με την έλλειψη ρευστότητας να κάνει ακόμα πιο δύσκολο τον αγώνα που δίνουν προκειμένου να κρατηθούν «ζωντανοί».

Τον Μάιο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, με -47,3%. Πουλήθηκαν συνολικά μόλις 5.314 νέα αυτοκίνητα, με τα μισά εξ αυτών να είναι εταιρικά. Με λίγα λόγια, τα καθαρά κέρδη των εισαγωγικών εταιρειών από το σύνολο είναι στο μισό, καθώς αυτά που αφορούν στα leasing πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η πτωτική πορεία της αγοράς θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, γεγονός που θα επιφέρει ντόμινο αλλαγών στον κλάδο, με απολύσεις δεκάδες χιλιάδων εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2012.

Εν τω μεταξύ, μείωση της τάξεως του 27,2% καταγράφηκε και στην απόσυρση, καθώς τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οδηγήθηκαν στα κέντρα ανακύκλωσης (ΕΔΟΕ) 13.766 παλαιά οχήματα. Το μόνο θετικό αφορά στα φορτηγά, με την αύξηση να φθάνει το 129% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου, με 1.227 φορτηγά να πηγαίνουν προς απόσυρση.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης