Η σουηδική φίρμα αποκάλυψε επίσημα το πολυαναμενόμενο S90, ένα μοντέλο με εντυπωσιακό design, πολυτελές εσωτερικό, προηγμένες τεχνολογίες και αποδοτικούς κινητήρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σουηδικό premium sedan ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία του XC90, είναι εξοπλισμένο με πρωτοποριακά συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Σύμφωνα με τη Volvo, το αυτοκίνητο αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον, αλλάζοντας τα δεδομένα στην κατηγορία των μεγάλων τετράθυρων.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ελκυστικά αισθητικά οχήματα, με καθαρές γραμμές, δυναμική μάσκα και κομψό πίσω τμήμα. Πατάει πάνω στην αρθρωτή πλατφόρμα SPA (Scalable Product Η επιτομή της κομψότητας και της πολυτέλειαςArchitecture), την ίδια με το XC90, με το μήκος του να είναι 4.963 χλστ., το πλάτος 1.890 χλστ., το ύψος 1.443 χλστ. και το μεταξόνιο 2.941 χλστ. Ανάλογα την έκδοση ζυγίζει από 1.800 έως 2.150 κιλά, με τον αεροδυναμικό συντελεστή να κυμαίνεται από 0,28 έως 0,29 Cd.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εσωτερικό προέρχεται από το XC90, με τη μεγάλη οθόνη αφής στου συστήματος πολυμέσων Sensus Connect και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Τα καθίσματα είναι σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν τη βέλτιστη άνεση στους επιβάτες, με την εργονομία και την πρακτικότητα να κυμαίνονται σε ανώτερα επίπεδα. Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 500 λίτρων, που με τη αναδίπλωση των καθισμάτων εκτινάσσεται στα 1.978 λτ. Επίσης, είναι εξοπλισμένο με μια πληθώρα νέων τεχνολογιών εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στο «cloud».

Το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης «Pilot Assist» εφαρμόζει απαλές κινήσεις στο τιμόνι για να διατηρεί το αυτοκίνητο μέσα στη διαγράμμιση της λωρίδας κυκλοφορίας σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου έως τα 130 χλμ/ώρα, χωρίς την οποιαδήποτε μεσολάβηση του οδηγού και χωρίς πλέον να χρειάζεται το αυτοκίνητο να Ανιχνεύει ακόμα και μεγάλα ζώα, ακινητοποιώντας αυτόματα το όχημα ακολουθεί κάποιο άλλο όχημα. Το City Safety από την άλλη, είναι ικανό να εντοπίζει μεγάλα ζώα όπως το άλογο, η αγελάδα, το ελάφι κλπ., τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Όπως και στην ανίχνευση πεζών και ποδηλατών, η τεχνολογία προσφέρει όλα τα γνωστά – από άλλες εφαρμογές της Volvo – επίπεδα προειδοποίησης αλλά και αυτόματης πέδησης αν κριθεί αναγκαίο, για την αποφυγή μιας σύγκρουσης. Επιπλέον, στην εξέλιξη του Νέου S90 έχει χρησιμοποιηθεί και ο προηγμένος εξομοιωτής πλαισίου Vi-Grade, στον οποίο πρόσφατα επένδυσε η εταιρεία.

Κάτω από το καπό βρίσκονται τα σύνολα της σειράς Drive-E, προσφέροντας επιδόσεις και οικονομία. Η γκάμα προέρχεται από το μεγάλο SUV, με τον D4 των 190 ίππων να είναι στη βάση, τον D5 των 235 ίππων και τον T6 βενζίνης με τους 320 ίππους να βρίσκεται πιο πάνω. Στην κορυφή είναι η έκδοση T8 Twin Engine plug-in hybrid με τους 400 ίππους. Όλα τα μοτέρ συνδυάζονται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και αυτόματο οκτώ σχέσεων.

Η Volvo στηρίζει πολλά στο S90 και αναμένει τουλάχιστον το 80% των αγοραστών να είναι νέοι πελάτες. Το αυτοκίνητο θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στην έκθεση του Ντιτρόιτ, τον Ιανουάριο του 2016, οπότε και θα ανακοινωθεί ο χρόνος λανσαρίσματος στην αγορά.


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης