Του Λουκά Παπαλάμπρου

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της ιστορίας της, ένα εμπνευσμένο σχεδιαστικά compact crossover με εκπληκτικό εσωτερικό φιλικό προς το περιβάλλον και premium χαρακτηριστικά, παρουσίασε η Mazda.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ολοκαίνουργιο MX-30 έχει περίπου τις ίδιες διαστάσεις με το CX-30 (μήκος 4.395 χλστ., πλάτος 1.795 χλστ. και ύψος 1.570 χλστ.), βασίζεται σε μία ειδικά τροποποιημένη πλατφόρμα κατασκευασμένη αποκλειστικά για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και διακρίνεται για το μοντέρνο και νεανικό design.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιαπωνική φίρμα υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα σπορ crossover, με τις μικρές πίσω πόρτες που ανοίγουν σε αντίθετη φορά από τις μπροστινές να έχουν εμπνευστεί από αυτές του εμβληματικού RX-8. Τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος αναδεικνύουν τα περιπετειώδη χαρακτηριστικά του, με τις κλασικές απολήξεις της εξάτμισης να λάμπουν διά της απουσίας τους.

Για την κίνηση φροντίζει ένας ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 143 ίππων και 265 Nm ροπής που λαμβάνει ενέργεια από μπαταρία χωρητικότητας 35,5 kWh, εξασφαλίζοντας αυτονομία 200 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τη Honda, η επιλογή της μικρής μπαταρίας οφείλεται στο γεγονός ότι ο μέσος οδηγός δεν διανύει περισσότερα από 50 χιλιόμετρα ημερησίως.

Η μπαταρία μπορεί να φορτίσει είτε από απλό οικιακό δίκτυο 6,6 kW είτε από ταχυφορτιστή τύπου CCS 50 kW. Στη δεύτερη περίπτωση φορτίζει σε ποσοστό 80% σε περίπου μισή ώρα.

Στην καμπίνα, τη διαφορά κάνει η πρωτοποριακή κεντρική κονσόλα. Εκεί έχει τοποθετηθεί ο μοχλός του κιβωτίου ταχυτήτων και ορισμένα χειριστήρια, στο κάτω τμήμα βρίσκεται η οθόνη του συστήματος κλιματισμού, στην κορυφή του ταμπλό η οθόνη του συστήματος πολυμέσων και μπροστά από τον οδηγό ένας πίνακας με αναλογικά και ψηφιακά όργανα.

Η μινιμαλιστική αισθητική του εσωτερικού εντυπωσιάζει, όπως και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις επιφάνειες. Τα περισσότερα είναι οικολογικά, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον φελλό στο κεντρικό τούνελ ο οποίος προέρχεται από δέντρα που δεν έχουν κοπεί και το υποκατάστατο δέρματος vegan στα καθίσματα και στο ταμπλό.  

Στις εκθέσεις των επίσημων αντιπροσώπων της Mazda στην Ευρώπη, το MX-30 θα φθάσει το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης