Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

Τα PHEV ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές για όποιον επιθυμεί να αγοράσει ένα προηγμένης τεχνολογίας όχημα, απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διακρίνονται για την πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, την κατά τόπους οδήγηση χωρίς εκπομπές ρύπων, τη δυνατότητα φόρτισης σε πρίζα και την κίνηση με συμβατικό καύσιμο όπου απαιτείται.

Η Audi προσφέρει ίσως τη μεγαλύτερη και συνεχώς διευρυνόμενη γκάμα PHEV τόσο σε compact όσο και σε μεγάλα μοντέλα. Αυτή τη στιγμή, η γερμανική φίρμα διαθέτει τις σειρές A6, A7, A8, Q5 και Q7. Σύντομα θα δούμε τα νέα A3, Q8 και Q3, ανεβάζοντας τον αριθμό των plug-in υβριδικών στα 8.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλα τα PHEV, η ισχύς μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς. Η ισχύς είναι στους 299 και 367 ίππους για τα A6, A7 και Q5 και στους 456 ίππους για τα Q7, A8. Εκτός από το Q7, που διαθέτει μπαταρία χωρητικότητας 17,3 kWh, όλα τα υπόλοιπα έχουν μπαταρία 14,1 kWh.

Για να φορτιστούν από οικιακή πρίζα 230 Volt, απαιτούνται περίπου 6,5 ώρες, ενώ μέσω τριφασικού φορτιστή AC 400 Volt με χωρητικότητα 7,4 kW γύρω στις 2,5 ώρες.

Τι σημαίνει υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης και τι είναι ένα plug-in υβριδικό αυτοκίνητο;

Παραδοσιακά, ένα σύστημα μετάδοσης κίνησης αναφέρεται ως υβριδικό σύστημα κάθε φορά που συνδυάζονται δύο τεχνολογίες κίνησης – στην προκειμένη περίπτωση ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης και ενός ηλεκτρικού μοτέρ. Το χαρακτηριστικό αυτών των οχημάτων είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί ως ο μοναδικός κινητήρας έλξης σε διαδρομές που επιλέγει ο οδηγός, χωρίς εκπομπές ρύπων, είτε να βοηθήσει τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με πρόσθετη ικανότητα ώθησης. Ο ηλεκτροκινητήρας χρησιμεύει επίσης ως γεννήτρια για ανάκτηση ενέργειας, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική και αποθηκεύοντάς την σε μπαταρία ιόντων λιθίου.

Σήμερα, το plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα (PHEV), που μπορεί να φορτιστεί εξωτερικά, σε σταθμό φόρτισης ή τη συνηθισμένη πρίζα, έχει καθιερωθεί ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή υβριδικού ηλεκτρικού οχήματος.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης