Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Ενώ η ευρωπαϊκή αγορά νέων αυτοκινήτων δεν είχε καλή χρονιά, υπήρξαν μερικές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στη συνολική κατάταξη μοντέλων για το 2022. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η JATO, το νέο αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, ήταν το Peugeot 208 με 206.816 μονάδες. Ο όγκος του αυξήθηκε κατά 5 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021, επιτρέποντας στην Peugeot να ηγηθεί των πωλήσεων για πρώτη φορά από το 2007, όταν βασίλευε το 207.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πράγματι, το 208 εκθρόνισε το Volkswagen Golf, το οποίο ηγείται συνεχώς στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου από το 2008. Αυτή η σημαντική αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί από τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων του γερμανικού hatchback σε όλη την Ευρώπη μετά από προβλήματα λογισμικού, διαθεσιμότητα και αυξημένο ανταγωνισμό στον όμιλο Volkswagen . Έτσι, το Golf έπεσε στην πέμπτη θέση της κατάταξης,  πίσω από το Dacia Sandero, το Volkswagen T-Roc και το Fiat 500.

Ανάμεσα στις άλλες εξαιρετικές επιδόσεις του top 10 είναι αυτή του Fiat 500, που από την ένατη θέση το 2021 πέρασε στην τέταρτη πέρυσι. Το Volkswagen T-Roc σκαρφάλωσε από την έκτη θέση στην τρίτη, καθιστώντας το SUV με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη και εκδιώκοντας το Peugeot 2008. Το 2008 έπεσε από την πρώτη δεκάδα, καθώς ο όγκος του μειώθηκε κατά 28%, αλλά παρέμεινε το δεύτερο SUV με τις περισσότερες πωλήσεις της Peugeot και το δημοφιλέστερο της Stellantis. Το Citroën C3 μετακινήθηκε από τη δέκατη θέση το 2021 στην ενδέκατη το 2022. Αυτά τα δύο μοντέλα αντικαταστάθηκαν στο top 10 από το Hyundai Tucson, στην όγδοη θέση, και το Dacia Duster στην ένατη, και τα δύο ξεπερνώντας τις πωλήσεις ενός άλλου παραδοσιακού hot-seller, του Renault Clio, το οποίο έπεσε από την τέταρτη θέση στη δέκατη το 2022.

Το Tesla Model Y τα πήγε πολύ καλά με 138.128 μονάδες. Κατάφερε να ξεπεράσει τις πωλήσεις του Model 3 και να γίνει το ηλεκτρικό όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Με 233.307 εγγεγραμμένες μονάδες, η Tesla ήταν η 18η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Ευρώπη, μπροστά από άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Seat, η Mini, η Mazda ή η Suzuki.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Cupra έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με το Formentor: 87.175 μονάδες, αύξηση 68 τοις εκατό, επίσης τα Renault Arkana, Mercedes C-Class, Volkswagen Taigo, Dacia Jogger, Dacia Spring, BMW Σειρά 4, Hyundai IONIQ 5, Cupra Born, Polestar 2, Kia EV6 και το Mitsubishi Eclipse Cros τα πήγαν καλά.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης