Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Η Mercedes EQB είναι ένα εντελώς καινούριο μοντέλο.Ένα πλήρως ηλεκτρικό compact SUV με πέντε η με επτά θέσεις.Ακόμη δεν την έχετε δει να κυκλοφορεί. Αλλά σίγουρα όταν θα την δείτε θα κολλήσετε τα βλέμματα πάνω της. Πρώτα παρουσιάσθηκε στην Ευρώπη.Σχεδόν ταυτόχρονα στην Κίνα.Το 2022 έχει προγραμματισθεί να ακολουθήσει η παρουσίαση της EQB  στην αγορά της Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2021 η Mercedes παρουσίασε τέσσερα νέα μοντέλα.Η EQA, η EQB, το ηλεκτρικό business sedan EQE και το πολυτελέστατο sedan EQS κυριαρχούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει και το Concept EQT που έρχεται να προαναγγείλει ένα νέο υψηλό επίπεδο ποιότητας στην κατηγορία των μικρών van.Σήμερα η οικογένεια των plug-in hybrid αυτοκινήτων της Mercedes-Benz, έχει φθάσει τις 20 εκδόσεις μοντέλων.Η νέα EQB θα προτιμηθεί ιδιαίτερα από οικογενειάρχες με περισσότερα από δύο παιδιά.

Επίσημα παραγωγή της EQB ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 σε δύο εργοστάσια του παγκόσμιου δικτύου παραγωγής της Mercedes-Benz Cars: 
1.    Στο ουγγρικό εργοστάσιο της Mercedes-Benz στο Kecskemét για την παγκόσμια αγορά και 
2.    Στο εργοστάσιο της Γερμανοκινεζικής κοινοπραξίας BBAC στο Πεκίνο για την τοπική αγορά.
Η EQB compact SUV  είναι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παραγωγής από την Ουγγαρία που συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο των plug-in υβριδικών μοντέλων που παράγονται εκεί. 

Τα συστήματα μπαταριών για τα compact μοντέλα EQ της Mercedes παράγονται στην Ευρώπη και παρέχονται από τη θυγατρική της Mercedes-Benz Accumotive στο Kamenz και από το εργοστάσιο μπαταριών στο Jawor της Πολωνίας. Και τα δύο εργοστάσια σχεδιάστηκαν εξαρχής για να λειτουργούν ως ανθρακικά ουδέτερες εγκαταστάσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαστάσεις του πενταθέσιου μοντέλου είναι: 4.684/1.834/1.667 χιλιοστά (μήκος/πλάτος /ύψος).Το εσωτερικό ύψος στην πρώτη σειρά καθισμάτων είναι 1.035 χιλιοστά και στη δεύτερη είναι 979 χιλιοστά για το πενταθέσιο. Με 87 χιλιοστά, ο ωφέλιμος χώρος για τα γόνατα στα πίσω καθίσματα του πενταθέσιου μοντέλου προσφέρει ιδιαίτερη άνεση. Το πορτμπαγκάζ είναι επίπεδο και ευρύχωρο. O όγκος φόρτωσης για τις πενταθέσιες εκδόσεις  είναι από 495 έως 1.710 ενώ για τις επταθέσιες εκδόσεις από 465 έως 1.620 λίτρα.

Οι πλάτες καθισμάτων της δεύτερης σειράς μπορούν να ρυθμίζονται σε διάφορες κλίσεις. Προαιρετικά διατίθεται και η δυνατότητα μετακίνησης εμπρός/πίσω κατά 140 χιλιοστά. Με αυτόν τον τρόπο, το πορτμπαγκάζ μπορεί να μεγαλώνει κατά έως 190 λίτρα και να αξιοποιείται με διάφορους τρόπους.Στις δύο θέσεις της τρίτης σειράς μπορούν να κάθονται άτομα ύψους έως 1,65 μέτρων η να  τοποθετούνται παιδικά καθίσματα. 

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της EQB είναι το πανίσχυρο και αποδοτικό ηλεκτρικό σύστημα κίνησης, η έξυπνη ανάκτηση μπαταρίας και η προγνωστική πλοήγηση με ηλεκτρική νοημοσύνη.

Στην Ευρώπη, το πλήρως ηλεκτρικό compact SUV κυκλοφορεί  στις εκδόσεις:
* EQB 300 4MATIC (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP: 19.4 – 18.1 kWh/km, εκπομπές CO2 σε συνδ. κύκλο: 0 g/km)  με 168 kW.
* EQB 350 4MATIC με 215 kW (συνολική ηλεκτρική κατανάλωση κατά WLTP: 19.4 – 18.1 kWh/km, εκπομπές CO2 σε συνδ. κύκλο: 0 g/km)1. 

Η αυτονομία κατά WLTP είναι 419 χιλιόμετρα.

Το αυτοκίνητο είναι ευρύχωρο (έχει μακρύ μεταξόνιο 2.829 χλσ)  και έχει πολυμορφικό εσωτερικό.
Η EQB ερμηνεύει τη σχεδιαστική γραμμή της «προοδευτικής πολυτέλειας» της Mercedes-EQ . Ξεχωρίζει εξωτερικά η μαύρη μάσκα «black panel» της Mercedes-EQ με το αστέρι στο κέντρο και η ενιαία φωτεινή λωρίδα LED μπροστά και πίσω. Μία οριζόντια λωρίδα οπτικών ινών συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων τεχνολογίας LED.

Η EQB επιτυγχάνει μια πολύ καλή τιμή αεροδυναμικής Cd που ξεκινά από 0,28, ενώ η μετωπική επιφάνεια A ανέρχεται σε 2,53 m2. Στα σημαντικότερα μέτρα αεροδυναμικής συγκαταλέγονται το εντελώς κλειστό σύστημα ελέγχου αέρα ψύξης, η αεροδυναμική μπροστινή , η πίσω ποδιά, το πολύ ομαλό υποδάπεδο χωρίς καθόλου σχεδόν ανοίγματα, οι ειδικά βελτιστοποιημένοι τροχοί Aero και οι ειδικά προσαρμοσμένες αεροτομές στους μπροστινούς και πίσω τροχούς.

Οι εξωτερικά τοποθετημένοι τροχοί προσδίδουν στην EQB ισχυρό χαρακτήρα. Αποκλειστικά για αυτό το μοντέλο διατίθενται ζάντες αλουμινίου με δίχρωμη ή τρίχρωμη σχεδίαση και μέγεθος έως 20 ίντσες, ορισμένες από τις οποίες έχουν διακοσμητικά στοιχεία σε ροζ χρυσό ή γαλάζιο.

Στο εσωτερικό θα σας συναρπάσει το μεγάλο ταμπλό. Ο οδηγός έχει μπροστά του ένα κόκπιτ με ευρεία οθόνη και σύστημα χειρισμού και ενδείξεων μέσω MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Ο στιβαρός χαρακτήρας εντείνεται από τα κυλινδρικά στοιχεία σε μια εμφάνιση αλουμινίου, τα οποία κοσμούν τις πόρτες, την κεντρική κονσόλα και το ταμπλό οργάνων στην πλευρά του συνοδηγού. Το όργανο πολλαπλών ενδείξεων, με τις ειδικές οθόνες ηλεκτρικού αυτοκινήτου, υιοθετεί τους ίδιους χρωματισμούς με λεπτομέρειες σε ροζ χρυσό και γαλάζιο.

Η πλοήγηση με Electric Intelligence ( ανήκει στο βασικό εξοπλισμό) διευκολύνει  τον χειρισμό της EQB στην καθημερινότητα, καθώς υπολογίζει την ταχύτερη διαδρομή προς τον εκάστοτε προορισμό. Με το σύστημα αυτό διασφαλίζει ότι η μπαταρία υψηλής τάσης φτάνει στη βέλτιστη θερμοκρασία φόρτισης πριν την προγραμματισμένη στάση φόρτισης, εάν χρειάζεται.

Στο σπίτι και σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης, η EQB μπορεί να φορτίζεται πολύ εύκολα με εναλλασσόμενο ρεύμα AC) έως 11 kW χρησιμοποιώντας τον φορτιστή αυτοκινήτου. Ο χρόνος που απαιτείται για μία πλήρη φόρτιση εξαρτάται από τη διαθέσιμη υποδομή και τον εξοπλισμό του οχήματος σε κάθε χώρα.Στην Ελλάδα το δίκτυο φόρτισης μέσω του Mercedes me Charge απαριθμεί περισσότερους από 160 δημόσιους σταθμούς φόρτισης .

Η φόρτιση σε Wallbox της Mercedes-Benz γίνεται πολύ γρηγορότερα από ό,τι σε οικιακό ρευματοδότη.
Φυσικά είναι ακόμα πιο γρήγορο στους σταθμούς ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC). Ανάλογα με την κατάσταση φόρτισης (State of Charge, SoC ) και τη θερμοκρασία της μπαταρίας υψηλής τάσης, η EQB φορτίζει σε αντίστοιχο σταθμό φόρτισης με μέγιστη ισχύ έως 100 kW. Ο χρόνος φόρτισης σε αυτή την περίπτωση είναι περίπου 30 λεπτά για κατάσταση φόρτισης από 10% σε 80%.

Η Mercedes EQB έχει όλα τα απαραίτητα συστήματα υποβοήθησης και φυσικά την ενεργή υποβοήθηση που αποτρέπει μια σύγκρουση ή  μειώνει τη σοβαρότητά της επιβραδύνοντας το όχημα αυτόνομα. Με κανονικές ταχύτητες πόλης, το σύστημα μπορεί επίσης να επιβραδύνει όταν ανιχνεύονται σταματημένα οχήματα και πεζοί που διασχίζουν τον δρόμο. 

Ας δούμε τώρα και τις τιμές. Αυτό που ενδιαφέρει κάθε υποψήφιο αγοραστή ενός καινούριου αυτοκινήτου.


    
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης