Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος 

Τα μοντέλα της διάσημης βρετανικής φίρμας θεωρούνται τα κορυφαία του κόσμου όσον αφορά στην ποιότητα, την άνεση και την πολυτέλεια. Είναι τα πιο εκλεπτυσμένα τετράτροχα, με τα πιο καλαίσθητα σαλόνια, συνδυάζοντας την κομψότητα με το αψεγάδιαστο στυλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πώς όμως επιτυγχάνεται αυτή η αξεπέραστη ποιότητα; Η Bentley διαθέτει στο κεντρικό εργοστάσιο του Crewe στην Αγγλία, ένα ειδικό εργαστήριο το οποίο διαθέτει όργανα που συναντώνται μόνο σε εγκατάσταση διαστημικών αποστολών ή επιστημονικό εργαστήριο κορυφαίων πανεπιστημίων. Είναι ο χώρος που ο Michael Stockdale, επικεφαλής Μετρολογίας της φίρμας και οι 25 συνάδελφοί του μετρούν το παραμικρό κομμάτι μιας Bentley με τα υψηλότερα πρότυπα ακρίβειας.

Ολόκληρη επιστήμη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη της μέτρησης και είναι θεμελιώδης για την ποιότητα, την απόδοση και τη μακροζωία κάθε εξαρτήματος. Το αντίστοιχο τμήμα της βρετανικής εταιρείας διασφαλίζει ότι κάθε κομμάτι, από τη μικρότερη φλάντζα έως τα πάνελ αμαξώματος, κατασκευάζεται με συνέπεια σε απόλυτα ακριβείς διαστάσεις.

Το εργαστήριο περιλαμβάνει εξειδικευμένα εργαλεία που μετρούν τα πάντα, από το κόψιμο του δέρματος έως την επιφάνεια ενός κυλίνδρου, σε επίπεδο κλασμάτων ενός μικρού. Ακόμα και το σήμα Flying B που κοσμεί το καπό της Flying Spur λειτουργεί με εκπληκτική αρμονία.

Φωτίζεται και επικοινωνεί με το σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί καθώς ο οδηγός πλησιάζει το αυτοκίνητο, ωστόσο πρέπει να αναδιπλωθεί και να αποσυρθεί αυτόματα σε περίπτωση ατυχήματος. Για να επιτευχθεί αυτή η ακριβής χορογραφία και να διασφαλιστεί ότι η ίδια κίνηση θα επαναληφθεί χιλιάδες φορές, τα εξαρτήματα του μηχανισμού του έχουν ανοχές τόσο χαμηλές όσο 0,15 mm.

Σαρωτές λέιζερ και διαμάντια

Στο Τμήμα Μετρολογίας της Bentley υπάρχουν όργανα που μπορούν να μετρήσουν έως 0,5 μικρά, τη στιγμή για παράδειγμα που ένα ανθρώπινο ερυθρό κύτταρο αίματος έχει διάμετρο 5 μικρά.

Χρησιμοποιώντας Perthometer υψηλής ακρίβειας (ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση των επιφανειακών φινιρισμάτων), οι μηχανικοί μπορούν να επαληθεύσουν ότι οι λεπτές αυλακώσεις του κινητήρα είναι εντός των καθορισμένων ανοχών τους, διασφαλίζοντας με τη σειρά τους ότι το μοτέρ θα παράγει απρόσκοπτα την τεράστια ισχύ του, σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Εκτός από τη μέτρηση επιμέρους επιφανειών και εξαρτημάτων σε μικροσκοπικά επίπεδα ακρίβειας, η ομάδα Μετρολογίας μετρά και ολόκληρα οχήματα με τη χρήση ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών υψηλής ακρίβειας.
Επίσης, κάποια υλικά απαιτούν διαφορετικές τεχνικές μέτρησης. Τα μοναδικά τρισδιάστατα δερμάτινα ένθετα με καπιτονέ διαμάντινο μοτίβο στις πόρτες και τα πίσω τμήματα της Flying Spur, δεν μπορούν να μετρηθούν από μια συσκευή αφής, διότι το άγγιγμα της επιφάνειας θα προκαλούσε σφάλμα στην ένδειξη. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιείται ένας οπτικός σαρωτής λέιζερ για τη χαρτογράφηση και τον έλεγχο των ακριβών περιγραμμάτων κάθε διαμαντιού.

Οι περισσότερες μετρήσεις πραγματοποιούνται σε σταθερή θερμοκρασία 20° C. Για εξαρτήματα που απαιτούν τα υψηλότερα επίπεδα ακρίβειας, υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται «Υψηλής Ακρίβειας Μέτρησης». Εκεί, ένα ειδικό σύστημα ελέγχου του μικροκλίματος διασφαλίζει ότι η θερμοκρασία δεν αποκλίνει ποτέ περισσότερο από μισό βαθμό Κελσίου. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν τρία τεράστιοι όγκοι από γρανίτη στους οποίους τα εξαρτήματα ή ολόκληρα τμήματα μπορούν να στερεωθούν για την απόλυτη σταθερότητα, απαραίτητη για μια ακριβή ανάγνωση.

Τα μέλη της ομάδας Μετρολογίας θεωρούνται οι ήρωες της μάρκας, θεματοφύλακες της συνεχούς αναζήτησης για πολυδιάστατη τελειότητα. Κάθε Bentley που φεύγει από το εργοστάσιο είναι αφιερωμένη στην αόρατη συνεισφορά τους.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης