Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Η δοκιμασία και ταυτόχρονα πείραμα για την αυτονομία στην ηλεκτρική Mach E,περιείχε 1.352 χιλιόμετρα. Η  νέα Mustang Mach-E,που είναι το πρόσφατο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford, ξεκίνησε με πλήρη φόρτιση από το John O’Groats για να φτάσει στο Land’s End. Από την  εκκίνηση μέχρι και τον τερματισμό έπρεπε να καλυφθούν 1.352 χιλιόμετρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με διαθέσιμη χωρητικότητα μπαταρίας 88kWh, η κατανάλωση ενέργειας που καταγράφηκε ισοδυναμεί με αυτονομία άνω των 805 χιλιομέτρων. Δηλαδή καλύφθηκαν 195 χιλιόμετρα περισσότερα από την επίσημη αυτονομία που δίνει το εργοστάσιο για την Mach-E που είναι 610 χιλιόμετρα. 

Ο στόχος που είχε θέσει η επιτροπή GUINNESS WORLD RECORDS ήταν 65 χιλιόμετρα.Τελικά το Mach E διήνυσε τρεις φορές περισσότερα χιλιόμετρα από τον στόχο.Έφθασε τα 195 χιλιόμετρα,πέτυχε το απόλυτο ρεκόρ και κέρδισε το ρεκόρ Γκίνες.

Η κατάκτηση του ρεκόρ μικρότερης κατανάλωσης σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο βασίστηκε σε επιβεβαιωμένα στοιχεία από ανεξάρτητο φορέα που έδειξαν ότι η Ford Mustang Mach-E διάνυσε πάνω από 10,52 χιλιόμετρα ανά κιλοβατώρα (kWh). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας με οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στην απόσταση από το John O’Groats στο Land’s End είναι 10,52 χιλιόμετρα ανά kWh, και επιτεύχθηκε από τους Kevin Booker, Paul Clifton (UK) και Fergal McGrath (Ιρλανδία) το διάστημα 3-4 Ιουλίου 2021.

Χρειάστηκαν μόνο δύο βασικές στάσεις για φόρτιση στο Wigan (North West England) και στο Cullompton (Devon). Κάθε στάση ήταν μικρότερη των 45 λεπτών.Με το ρεκόρ Γκίνες που κατέκτησε η Mustang Mach E βάζει τέλος στο άγχος της αυτονομίας. Έχοντας διανύσει εύκολα μία διαδρομή με σύντομες στάσεις για φόρτιση, η Mach-E απέδειξε την πρακτικότητα και βιωσιμότητά της και στην καθημερινή χρήση.

Με αυτό το πείραμα που έγινε αλλά και το ρεκόρ που επιτεύχθηκε ,δείχνει ότι οι οδηγοί που τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας κάνουν μεγαλύτερη στάση για ξεκούραση από όσο απαιτείται για τη φόρτιση του αυτοκινήτου τους. 

Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχουν στα σωστά σημεία ταχυφορτιστές τότε πίνοντας ένα καφέ και ξεμουδιάζοντας για λίγα λεπτά βάζεις τέλος στην αγωνία της αυτονομίας.‘Άλλωστε σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, στο εξωτερικό, κάθε οδηγός για να είναι πιο ασφαλής θα πρέπει να κάνει στάση 15 λεπτών κάθε 200 χιλιόμετρα.

Η ταχεία φόρτιση με 150kW της πισωκίνητης Mustang Mach-E στην έκδοση extended range – που σημείωσε το ρεκόρ – προσθέτει περίπου 118 χιλιόμετρα αυτονομίας,με 10 λεπτά φόρτισης.

Τα μέλη της ομάδας που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ήταν ο Paul Clifton,ο Fergal McGrath και ο Kevin Booker.Όλοι τους έχουν κατακτήσει και άλλα ρεκόρ οικονομίας με οχήματα ντίζελ και βενζίνης .

Η ομάδα που κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με την Ford Mustang Mach-E υποστηρίχτηκε στο ολονύκτιο ταξίδι της από το άκρο της Σκωτίας μέχρι το δυτικό άκρο της Κορνουάλης από τους κατόχους του τίτλου Patrols of the Year (Περίπολοι της Χρονιάς) και υπεύθυνους στον τομέα της οδικής υποστήριξης και αποκατάστασης, Ben Sheridan και Simon Blake αντίστοιχα, με συνοδηγούς τους Vince Crane και Dave Baker.

Ο Paul Clifton,που είναι και ανταποκριτής στον τομέα μεταφορών του BBC, μόλις τον ενημέρωσαν για το παγκόσμιο ρεκόρ δήλωσε :

 «Το ρεκόρ αυτό αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πλέον βιώσιμα για όλους. Όχι απλά για σύντομες αστικές διαδρομές μέχρι τη δουλειά ή την αγορά, ή ως δεύτερα οχήματα, αλλά για χρήση σε πραγματικές συνθήκες σε μεγάλα ταξίδια από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο.  

Έχουμε αποδείξει ότι με αυτό το αυτοκίνητο, έχουμε φτάσει στο σημείο καμπής.Η αυτονομία και η απόδοση της Ford Mustang Mach-E την καθιστούν ένα καθημερινό αυτοκίνητο, κατάλληλο ακόμα και για απρόβλεπτες εξελίξεις του ταξιδιού. Κάναμε μία ολοήμερη δοκιμή συνολικής απόστασης 400 χιλιομέτρων και είχαμε ακόμα το 45% της φόρτισης της μπαταρίας στην επιστροφή μας».

Eκ μέρους της Ford, το GUINNESS WORLD RECORD παρέλαβε ο υπεύθυνος εξηλεκτρισμού της Μ. Βρετανίας, Tim Nicklin. 

«Η απόδοση της Mustang Mach-E ελαχιστοποίησε τη φόρτιση στη μεγαλύτερη διαδρομή της Βρετανίας και αποδείχτηκε ότι θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Η αναφορά Go Electric της Ford για τις αντιλήψεις των καταναλωτών αποκαλύπτει πως πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η μέση αυτονομία ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι κάτω από 240 χιλιόμετρα.

Εφόσον η Mach-E μπορεί να πετύχει υπερτριπλάσια απόσταση στα χέρια επαγγελματιών, μπορεί εύκολα να προσφέρει την επίσημη τιμή αυτονομίας της στους ιδιοκτήτες της – και να τους απαλλάξει από το όποιο άγχος» δήλωσε ο  Tim Nicklin.

Οι βασικοί σταθμοί φόρτισης που χρησιμοποιήθηκαν, τους οποίους διαχειρίζονται η BP pulse στο Wigan και η κοινοπραξία Ionity στο Cullompton, ανήκουν σε ένα δίκτυο με πάνω από 15.000 σημεία φόρτισης, ενώ ο εντοπισμός τους, οι οδηγίες πλοήγησης και η πληρωμή πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής Ford Pass.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης