Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε συμβιβασμό. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μπορούν να συνεχίσουν να πωλούν αυτοκίνητα με θερμικούς κινητήρες και μετά το 2035, τα οποία θα πρέπει να παίρνουν μπροστά και να λειτουργούν, αποκλειστικά με e-fuels.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως μέρος αυτού του συμβιβασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία οχημάτων για μοντέλα που θα λειτουργούν μόνο με ηλεκτρονικά καύσιμα. Η ψηφοφορία στις Βρυξέλλες του Βελγίου την Τρίτη 28 Μαρτίου οριστικοποίησε το επόμενο βήμα της συμφωνίας. Τα οχήματα που λειτουργούν με ηλεκτρονικό καύσιμο στην Ευρώπη θα απαιτούν τεχνολογία που θα τους εμποδίζει να χρησιμοποιούν βενζίνη ή ντίζελ, αλλά δεν πάρχουν ακόμη διαθέσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα εφαρμόσουν αυτά τα συστήματα.

Το ηλεκτρονικό καύσιμο προέρχεται από μια διαδικασία που περιλαμβάνει τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και την παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι ουδέτερο από άνθρακα κατά την καύση, επειδή το CO2 επιστρέφει στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, τα e-fuels δεν είναι ακόμη διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες. Η Porsche επενδύει για να βελτιώσει την τεχνολογία αυτή και σε πιλοτική φάση, το εργοστάσιο παραγωγής της στη Χιλή, στοχεύει να παράγει 34.342 γαλόνια ετησίως. Η εταιρεία προβλέπει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη παραγωγή έως και 145 εκατομμύρια γαλόνια ετησίως, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι ελάχιστο ποσοστό συγκριτικά με τα 134,83 δισεκατομμύρια γαλόνια καυσίμου που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Μερικά καύσιμα είναι πιο δυσεύρετα από άλλα, αυτό δεν είναι μυστικό. Αλλά αν τα παράγεις σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου όπου η αειφόρος ενέργεια είναι διαθέσιμη χωρίς όρια, τότε αυτό το επιχείρημα δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί”, δήλωσε ο CEO του VW Group. Όλιβερ Μπλουμ.

Τον Οκτώβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την οριστικοποίηση της συμφωνίας για την έναρξη σταδιακής κατάργησης των οχημάτων με κινητήρα ICE. Η απαγόρευση ίσχυε μόνο για καινούργια αυτοκίνητα ενώ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν λιγότερα από 1.000 οχήματα ετησίως εξαιρούνταν από αυτήν την απόφαση. Οι υπουργοί Μεταφορών της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Σλοβακίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Γερμανίας αρνήθηκαν να επικυρώσουν το σχέδιο, κίνηση που ανάγκασε σε αυτόν τον συμβιβασμό.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης