Επιμέλεια:Περικλής Χαλάτσης

Η Opel με το νέο Grandland συνεχίζει τη στρατηγική εξηλεκτρισμού της. Εκτός από τους οικονομικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, προτείνει πολύ αποδοτικές plug-in hybrid εκδόσεις με κίνηση μπροστά (FWD) ή ηλεκτρική τετρακίνηση (AWD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το νέο Opel Grandland με την τολμηρή σχεδίαση, την υψηλή τεχνολογία και το ψηφιακό ταμπλό κατασκευάζεται στη γραμμή συναρμολόγησης του εργοστασίου του Eisenach στη Γερμανία και αναμένεται να παραδοθεί στους πρώτους πελάτες στα τέλη του φθινοπώρου.

Η εταιρία που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα της Opel  έχει καθορίσει τις τιμές των νέων Grandland και ήδη έχει αρχίσει να παίρνει τις πρώτες παραγγελίες. Το νέο Opel Grandland  στη Γερμανία έχει τιμή εκκίνησης από 27.250 ευρώ και 37.112 ευρώ με «Περιβαλλοντικό Μπόνους»  για το Grandland Hybrid..Φυσικά στο βασικό εξοπλισμό έχει όλα  τα  προηγμένα συστήματα υποστήριξης οδηγού .

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει εκτός από τα κορυφαία plug-in hybrid συστήματα και κινητήρες diesel και βενζίνης είναι το  Opel Vizor.Το νέο Grandland έχει διαισθητικά χειριστήρια, καινοτόμες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης που  μέχρι πρότινος ήταν διαθέσιμα μόνο σε μεγάλες κατηγορίες  και ακριβές εκδόσεις αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυναμική εμφάνιση  
Η σχεδίαση του νέου Grandland υιοθετεί καθαρές γραμμές. Το Opel Vizor εκτείνεται σε όλο το εμπρός τμήμα, ενώ η γνώριμη πτυχή Opel τονίζει το καπό. Η σχεδιαστική φιλοσοφία της πυξίδας αντανακλάται στο πίσω τμήμα. Το όνομα Grandland και το σήμα του κεραυνού της Opel βρίσκονται στο κέντρο της πίσω πόρτας. 

Ιδιαίτερες σχεδιαστικές πινελιές αποτελούν οι προφυλακτήρες και τα πλαϊνά πάνελ, που τώρα βάφονται στο χρώμα του αμαξώματος. Οι προστατευτικές ποδιές είναι σε χρωματισμούς high-gloss black και silver. Το νέο Grandland διατίθεται επίσης με χαρακτηριστική δίχρωμη βαφή.

Η τεχνολογία του ανανεωμένου SUV προέρχεται από το Opel Insignia, τη ναυαρχίδα της μεσαίας κατηγορίας.
Το Night Vision είναι μια σημαντική  βοήθεια στον οδηγό γιατί ανιχνεύει στο σκοτάδι πεζούς και ζώα, σε απόσταση έως 100 μέτρα. Ο οδηγός ενημερώνεται εγκαίρως για το εμπόδιο και το αποφεύγει χωρίς πανικό.

Στα υπέρ του αυτοκινήτου είναι το semi-adaptive Highway Integration Assist που διατηρεί το Grandland στο κέντρο της λωρίδας έχοντας την κατάλληλη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. 

Έχει παρατηρηθεί ότι αρκετοί οδηγοί που ξεπερνούν τα όρια τους, κουράζονται και ενώ οδηγούν τους πιάνει υπνηλία.Το σύστημα semi-adaptive Highway Integration Assist επαναφέρει το αυτοκίνητο στη λωρίδα του ενώ επιβραδύνει όταν μειώνεται η απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Όλες οι εκδόσεις Grandland από το βασικό εξοπλισμό έχουν το σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης (front collision warning) με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, αναγνώριση πεζών, προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (lane departure warning), αναγνώριση οδικών σημάτων (traffic sign recognition) αναγνώριση κόπωσης οδηγού (drowsiness detection) καθώς και cruise control με περιοριστή ταχύτητας (speed limiter). 

Το εσωτερικό 
Στο εσωτερικό  τα εργονομικά ενεργά καθίσματα – προαιρετικά με επένδυση Alcantara – έχουν πιστοποιηθεί από το «Aktion Gesunder Rücken e.V»  (καμπάνια για υγιή πλάτη) και παρέχουν την κατάλληλη στήριξη του σώματος πίσω από το τιμόνι. Τα βραβευμένα καθίσματα είναι μοναδικά στην κατηγορία του Grandland και προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, από ηλεκτρική ανάκληση μέχρι ηλεκτροπνευματική οσφυϊκή στήριξη. 

Είναι θερμαινόμενα ενώ στη δερμάτινη εκδοχή τους προσφέρουν ακόμα και εξαερισμό.Το επίπεδο άνεσης αναβαθμίζεται με το «Keyless Open & Start» και την ηλεκτρική πίσω πόρτα που ελέγχεται από αισθητήρα, ώστε να ανοίγει και να κλείνει με μία κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα. 

Η συνδεσιμότητα είναι κορυφαία, με σύγχρονα συστήματα πολυμέσων.Το  Multimedia Navi Pro και  η ασύρματη φόρτιση στην κεντρική κονσόλα απλουστεύει τη διαδικασία φόρτισης συμβατών κινητών τηλεφώνων.

Στο εσωτερικό, περιλαμβάνεται από τη βασική έκδοση το Pure Panel που συνδυάζει ένα κέντρο πληροφοριών οδηγού «Driver Information Center»  7 ιντσών με μία έγχρωμη οθόνη αφής ίδιων διαστάσεων για τη λειτουργία των Apple CarPlay και Android Auto μέσω του συστήματος infotainment Multimedia (προαιρετικό διατίθεται το «Κέντρο Πληροφοριών οδηγού» 12 ιντσών και έγχρωμη οθόνη αφής 10”).

Στη βασική έκδοση Business Edition, υπάρχει στάνταρ parking pilot για ελιγμούς στάθμευσης εμπρός και πίσω, το αυτόματο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (parking assistant) , η κάμερα οπισθοπορείας και το σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου.

Όλα αυτά τα συστήματα αυξάνουν την ασφάλεια και κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των οδηγών.Για αντίστοιχες επιδόσεις, το Grandland χρησιμοποιεί έναν υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.2L άμεσου ψεκασμού (κατανάλωση καυσίμου με μηχανικό εξατάχυτο κιβώτιο 96 kW/130 hp NEDC1: στην πόλη 6,2-5,8 l/100 km, εκτός πόλης 4,9-4,5 l/100 km, στο μικτό κύκλο 5,4-5,0 l/100 km, εκπομπές CO2 124-114 g/km, WLTP2: μικτός κύκλος 7,1-5,9 l/100 km, 161-133 g/km).

Όσοι προτιμούν αμιγώς ηλεκτρική οδήγηση,με μηδενικές εκπομπές ρύπων και άφθονη ισχύ μπορούν να επιλέξουν μία από τις δύο plug-in υβριδικές εκδόσεις. Το νέο Grandland Hybrid διατίθεται σε έκδοση Business Edition με τιμή εκκίνησης 44.290 ευρώ – ή από 37.112 ευρώ με περιβαλλοντικό μπόνους στη Γερμανία – (Κατανάλωση καυσίμου WLTP2: 1,8-1,3 l/100 km, εκπομπές CO2 41-29 g/km, NEDC1: 1,9-1,5 l/100 km, εκπομπές CO2 43-34 g/km, και στις δύο περιπτώσεις στο μικτό κύκλο).

Το Opel Grandland διαθέτει ισχυρά συστήματα κίνησης για ακόμη καλύτερες επιδόσεις και προηγμένες τεχνολογίας που ελέγχονται άνετα και διαισθητικά μέσω του Pure Panel, που συνδυάζει δύο μεγάλες οθόνες σε μία μονάδα. Αυτό το πλήρως ψηφιακό, οδηγοκεντρικό ταμπλό περιλαμβάνει τις τελευταίες ψηφιακές τεχνολογίες και προσφέρει τις πιο σημαντικές πληροφορίες.

Το adaptive cruise control διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα σύμφωνα με την ταχύτητα που έχει οριστεί από τον οδηγό και σε συνδυασμό με τη λειτουργία active lane positioning, διατηρεί το Grandland στη μέση της λωρίδας κυκλοφορίας. 

Χάρη στο «Stop & Go» ,το Grandland επανεκκινείται αυτόματα μετά από στάση. Άλλα συστήματα όπως εμπρός και πίσω κάμερα, αυτόματο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (parking assistant) και προειδοποίηση τυφλού σημείου αποτελούν επίσης τμήμα ενός εκτεταμένου πακέτου εξοπλισμού. 

Καινούριο είναι το αυτόματο κιβώτιο που συνδυάζεται  με  το σύστημα Highway Integration Assist. Χρησιμοποιώντας μία κάμερα και αισθητήρες ραντάρ, συνδυάζει διάφορες λειτουργίες υποστήριξης. 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης