Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Εάν σας παραξενεύει ο τίτλος, είναι λογικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινός. Μία πανέξυπνη ιδέα και παγκόσμια πρωτοτυπία, που εφαρμόστηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, αποδεικνύει πως το χρηματικό κίνητρο αλλάζει ακόμα και την οδήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλα ξεκίνησαν από την πιο απλή ιδέα
Ο Kevin Richardson κέρδισε στον διαγωνισμό της VW «The Fun Theory», προτείνοντας κάτι ριζοσπαστικό. Να ανταμείβονται οι οδηγοί που τηρούν  τα όρια ταχύτητας, από τα πρόστιμα όσων τα ξεπερνούν. Ένα χρηματικό έπαθλο δεν είναι πάντα και το πιο δυνατό κίνητρο;Η πραγματικά πρωτοποριακή αυτή ιδέα του, κέρδισε τον διαγωνισμό και τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικά σε έναν πολυσύχναστο κατοικημένο δρόμο της Στοκχόλμης, όπου μία ειδικά τοποθετημένη κάμερα φωτογράφιζε τόσο τα αυτοκίνητα που οδηγούσαν χαμηλότερα από το όριο ταχύτητας, όσο και αυτά που τα ξεπερνούσαν.
Οι φωτογραφίες των οχημάτων που τηρούσαν το όριο, έμπαιναν αυτόματα σε μία ηλεκτρονική κλήρωση και κάθε μήνα ένας νικητής κέρδιζε χρήματα, τα οποία προέρχονταν αποκλειστικά από τα πρόστιμα που κατέθεταν οι… γρήγοροι και παράνομοι. 

Στην ιδέα του κέρδους, ο κόσμος οδηγούσε πιο αργά
Η κάμερα στήθηκε, ο κόσμος ενημερώθηκε, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το χρήμα είναι ένα ισχυρό κίνητρο, ακόμα και για τους κατοίκους της Σουηδίας. Έτσι λοιπόν, από τα 24.857 οχήματα που πέρασαν το σημείο, η μέση ταχύτητα κίνησης τους, μειώθηκε από τα 32χλμ./ώρα στα 25χλμ./ώρα, αποδεικνύοντας πως όλοι ήθελαν να πάρουν μέρος στην κλήρωση και να απολαύσουν τα πρόστιμα άλλων.


Ποιες άλλες ιδέες πρόκειται να εφαρμοστούν;
Η ανταπόκριση των οδηγών ήταν τόσο μεγάλη που οι αρχές σκέφτονται να επεκτείνουν το μέτρο αυτό σε δρόμους όπου υπάρχουν σχολικές διαβάσεις. Παράλληλα μία ακόμη fun idea που έχει «πέσει» στο τραπέζι, είναι να τοποθετηθούν πινακίδες, οι οποίες όσο ένα φανάρι είναι κόκκινο, θα παρουσιάζουν διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ενώ στο μέλλον ίσως τοποθετηθούν και μηχανήματα γυμναστικής για όσους περιμένουν στις στάσεις των λεωφορείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά φυσικά στην Σουηδία. Θεωρείτε πως το μέτρο με τις κάμερες και τη λοταρία θα μπορούσε να αλλάξει ακόμα και την νοοτροπία των ελλήνων οδηγών;

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης