Εντυπωσιασμένος από την εμπειρία της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες κίνησης έμεινε ο ισχυρός άνδρας της Nissan, Carlos Ghosn.

Ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας έζησε την ασυνήθιστη, συναρπαστική αίσθηση της επιβίβασης στο κάθισμα του οδηγού στο πρωτότυπο Infiniti Q50 sedan, στους δρόμους του  Sunnyvale, στη Silicon Valley της Καλιφόρνιας. Το όχημα έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται πολύπλοκα σενάρια οδήγησης στην πόλη. Έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας για αυτόνομα οχήματα στην αμερικανική πολιτεία, ενώ και ο κύριος Ghosn έλαβε ειδική άδεια προκειμένου να το λειτουργήσει σε καθεστώς hands-free.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το πόσο γρήγορα ένιωσα άνετα με το αυτοκίνητο, καθώς μπορεί ομαλά και με ασφάλεια να κυκλοφορήσει σε προαστιακούς δρόμους, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων, αλλά και σε πυκνή κυκλοφορία. Μαζί με έναν μηχανικό πήγαμε παντού με απόλυτη ασφάλεια. Κάθε φορά το αυτοκίνητό μας υπολόγιζε την κίνηση του άλλου οχήματος και αντιδρούσε σωστά.

»Τα αυτοκίνητα που μπορούν να αλλάξουν λωρίδες κυκλοφορίας από μόνα τους, να διαπραγματεύονται την κίνησή τους στους δρόμους της πόλης και να διαχειρίζονται το μποτιλιάρισμα, έρχονται σύντομα. Τα αυτόνομα οχήματα θα βοηθήσουν τους οδηγούς να κινούνται στον προορισμό τους με ασφάλεια. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αστικής συμφόρησης, στη βελτίωση της διαχείρισης της κυκλοφορίας και να κάνουν τους δρόμους μας πολύ πιο ασφαλείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Αλλά αυτό που πιστεύω ότι θα κερδίσει περισσότερο τους οδηγούς -ακόμη και εκείνους που αγαπούν την οδήγηση- είναι το γεγονός ότι η αυτόνομη οδήγηση και η συνδεσιμότητα της τεχνολογίας θα δώσει την ευκαιρία για παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου μέσα στο όχημα.  Άλλωστε, ουδείς απολαμβάνει τις στιγμές που ζει σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας.

»Φυσικά, αναγνωρίζουμε πως οι άνθρωποι θα θέλουν να έχουν πάντα την επιλογή να οδηγούν μόνοι τους. Με την ενσωμάτωση αυτής της νέας τεχνολογίας, επιδίωξή μας δεν είναι να σταματήσει η οδήγηση όπως την ξέρουμε. Και σίγουρα θέλουμε να δώσουμε στους καταναλωτές την επιλογή να αποφασίσουν πότε, πού και για πόσο καιρό θέλουν να οδηγούν. Αλλά μπορώ να σας πω το εξής. Μόλις δοκιμάσετε ένα αυτοκίνητο που οδηγείται μόνο του, θα νιώσετε πως βρεθήκατε ξαφνικά στο μέλλον» τόνισε μεταξύ άλλων ο Carlos Ghosn.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης