Του Λουκά Παπαλάμπρου

Πλήρως εκσυγχρονισμένο, με πληθώρα λειτουργιών, δυνατότητα φωνητικού ελέγχου και αναγνώρισης χειρονομιών, το BMW Cockpit προσφέρει σε οδηγό και επιβάτες μία μοναδική εμπειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος ψηφιακός πίνακας οργάνων της βαυαρικής φίρμας έκανε πρεμιέρα στην έκθεση του Παρισιού και είναι ήδη διαθέσιμος στα μοντέλα X5, Σειρά 8, Z4 και Σειρά 3. Με προσαρμοζόμενο και εξατομικεύσιμο περιεχόμενο, η νέα, πλήρως ψηφιακή φιλοσοφία απεικόνισης και ελέγχου του BMW Operating System 7.0 εστιάζει περισσότερο από ποτέ στον οδηγό.

Πλέον, το αυτοκίνητο μπορεί και απαντά στο χαιρετισμό «Hey BMW», ενώ καλωσορίζει τον ιδιοκτήτη ονομαστικά αλλά και μέσω τρισδιάστατης γραφικής αναπαράστασης του μοντέλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψηφιακή σχεδίαση και διαχείριση της προσοχής

Η ψηφιακή σχεδίαση που συνδυάζει 2D και 3D γραφικά με animation, είναι άριστα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χρήστη. Στόχος είναι η εστίαση της προσοχής του οδηγού ανάλογα με τις οδηγικές συνθήκες και η παροχή των σχετικών πληροφοριών.

Το σχήμα και η διάταξη των σχεδίων στην οθόνη έχουν αναπτυχθεί με βάση την ελκυστική, καθαρή, φιλική και λειτουργική εικόνα προς τον χρήστη.

Ανάλογα το πρόγραμμα (Comfort, Sport, Eco Pro mode), αλλάζει η απόχρωση σε όλες τις οθόνες και προβάλλονται πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα, την κατανάλωση, τις στροφές του κινητήρα και το περιεχόμενο πλοήγησης, με χάρτη προσανατολισμού που απεικονίζει την τρέχουσα θέση του οχήματος και σχετικές πληροφορίες κατάστασης για το υπόλοιπο του ταξιδιού.

Επίσης, όλα τα στοιχεία την τρέχουσα οδηγική κατάσταση προβάλλονται στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού μέσω του Head-Up Display, ώστε να μην διασπάται η προσοχή του από τον δρόμο.

Εξατομίκευση δομής και περιεχομένου του μενού

Το περιεχόμενο στο υψηλότερο επίπεδο του μενού του Control Display μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα σύμφωνα με το γούστο των πελατών. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του δέκα σελίδες, επιλέγοντας ενότητες όπως, επικοινωνία, media/radio, ρολόι, πλοήγηση, σπορ ενδείξεις, προεπισκόπηση διαδρομής, κυκλοφορία και θέση ή πληροφορίες οδήγησης, ως περιεχόμενο των εικονιδίων.

Από το σχετικό κουμπί στο τιμόνι μπορεί να προσθέτει περιεχόμενο στο τόξο, δεξιά της οθόνης «Info Display» ανάλογα με τις ανάγκες, όπως ψυχαγωγία, κατανάλωση καυσίμου και σπορ επιλογές, καθώς ένα (G-meter) που παρουσιάζει τις δυνάμεις g, οι οποίες επενεργούν σε συνθήκες δυναμικής οδήγησης και σε δρόμους με στροφές.

Multimodal έλεγχος και ταχεία πρόσβαση

Η οθόνη ελέγχου είναι πρωτίστως σχεδιασμένη για λειτουργία αφής, αν και οι πελάτες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα διαφόρων επιλογών: iDrive Controller, touch control, φωνητικός έλεγχος και αναγνώριση χειρονομιών.

Η ψηφιακή σχεδίαση συνδυάζει 2D και 3D γραφικά με animation
Οι ενδείξεις προσαρμόζονται σύμφωνα με τη μέθοδο της επιλεγμένης λειτουργίας. Η εισαγωγή προορισμών πλοήγησης στο Control Display μέσω αφής γίνεται με ψηφιακό πληκτρολόγιο, ενώ η ένδειξη αλλάζει σε περιστροφικό πληκτρολόγιο, εάν ο πελάτης χρησιμοποιεί iDrive Controller. Ο φωνητικός έλεγχος με απλές, καθημερινές εντολές έχει βελτιωθεί περαιτέρω, ενώ η γκάμα διαθέσιμων λειτουργιών για το BMW Gesture Control περιλαμβάνει δύο πρόσθετες χειρονομίες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε επτά.

Ένα ακόμα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του BMW Operating System 7.0 η προβολή πρόσθετων πληροφοριών, με τη μορφή θεματικών χαρτών για την ικανοποίηση συγκεκριμένων απαιτήσεων του οδηγού. Για παράδειγμα, όταν το όχημα πλησιάζει στον προορισμό του, το Control Display ανοίγει αυτόματα το χάρτη, επισημαίνει κοντινές θέσεις στάθμευσης και μπορεί να ενεργοποιήσει την καθοδήγηση σε αυτές.

Προσωπικός βοηθός

Ο προσωπικός βοηθός «BMW Intelligent Personal Assistant», μαθαίνει τις συνήθειες του οδηγού και τις προτιμήσεις του και εξοικειώνεται με τις προσωπικές ρυθμίσεις – όπως θέρμανση καθισμάτων ή συχνοί προορισμοί (πήγαινέ με στο σπίτι).

Είναι πάντα εκεί για να τον βοηθήσει και να συνομιλήσει μαζί του. Γνωρίζει τις λειτουργίες του οχήματος και μπορεί να τις διαχειρίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Λέγοντας «Hey BMW, κρυώνω» το σύστημα προσαρμόζει ανάλογα τη θερμοκρασία στην καμπίνα, ενώ με την πάροδο του χρόνου, με κάθε εντολή ή ερώτηση, βελτιώνεται και αναβαθμίζεται αυτόματα σαν ένα πρωτοποριακό ρομπότ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης