Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Τα 50 χρόνια ύπαρξης του τμήματος BMW M έρχονται να γιορταστούν και με την επίσημη παρουσίαση της δεύτερης γενιάς της M2. Το γερμανικό κουπέ μάς συστήνει το νέο στιλ του, εξοπλίζεται με νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης και υπόσχεται μοναδική εμπειρία οδήγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα BMW M2 μεγάλωσε συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά και πλέον αγγίζει τα 4.580χλστ. σε μήκος, τα 1.887χλστ. σε πλάτος ενώ ζυγίζει 1.730 κιλά (στη χειροκίνητη έκδοση) και 1.754 κιλά στην αυτόματη. Σχεδιαστικό highlight αποτελεί φυσικά η μάσκα των δύο νεφρών που δεσπόζει στο μπροστινό μέρος μαζί με τις δύο μεγάλες εισόδους αέρα στον προφυλακτήρα. Η εντυπωσιακή και δυναμική σιλουέτα συνεχίζεται κατά μήκος του οχήματος και καταλήγει στο πίσω μέρος όπου ο επιβλητικός διαχύτης φιλοξενεί τις τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης. Η νέα M2 διαθέτει πέντε χρώματα στην παλέτα της, την ώρα που οι μπροστινές ζάντες είναι στις 19 ίντσες και οι πίσω στις 20, έχοντας πολυάκτινο σχέδιο.

Κάτω από το μακρύ καπό της, συναντάμε τον twin-turbo 3λιτρο εξακύλινδρο κινητήρα απόδοσης 460 ίππων και 550 Nm ροπής. Ένα ετοιμοπόλεμο σύνολο που στέλνει την κίνηση αποκλειστικά στους πίσω τροχούς είτε μέσω του εξατάχυτου χειροκίνητου κιβωτίου, είτε μέσω του οκτατάχυτου αυτόματου M Stepstronic με Drivelogic. Εξαιρετικά γρήγορη η νέα BMW M2, καταφέρνει επιτάχυνση 0-100 σε μόλις 4.1 δευτ. ενώ η τελική της αγγίζει τα 285χλμ./ώρα. Φυσικά για ανάλογο φρενάρισμα υπάρχουν εξαπίστονες δαγκάνες μπροστά και μονοπίστονες πίσω, βαμμένες είτε σε μπλε είτε σε κόκκινη απόχρωση.

Περνώντας στο εσωτερικό το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι τα α στάνταρ σπορ καθίσματα, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για το μοντέλο και φέρουν επένδυση επιφανειών Sensatec/Alcantara. Τα καθίσματα M Sport με ενσωματωμένα προσκέφαλα και διάτρητη επένδυση από δέρμα Vernasca /Sensatec διατίθενται εναλλακτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μπάκετ καθίσματα M Carbon που περιλαμβάνονται ομοίως στη λίστα των προαιρετικών επιλογών χρησιμοποιούν πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) στα δομικά στοιχεία της έδρας και της πλάτης, ενώ περιλαμβάνουν επίσης εγκοπές στα πλαϊνά στηρίγματα και κάτω από τα προσκέφαλα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το βάρος του οχήματος κατά περίπου 10,8 κιλά. Από κει και πέρα η εικόνα γίνεται άκρως hi-tech με δύο μεγάλες ψηφιακές οθόνες, μία 12.3 ιντσών για τον πίνακα οργάνων και μία 14.9 ιντσών για το σύστημα infotainment. 

Μεταξύ των στάνταρ χαρακτηριστικών άνεσης της νέας BMW M2 είναι ο αυτόματος έλεγχος κλιματισμού τριών ζωνών, το BMW Live Cockpit Plus με σύστημα πλοήγησης BMW Maps, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός και το σύστημα ηχείων Hi-Fi. Αναφορικά με τα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης και στάθμευσης, οι λειτουργίες Front Collision Warning, Speed Limit Display με ένδειξη απαγορευτικού προσπέρασης, Lane Departure Warning και Park Distance Control διατίθενται στάνταρ. Τα συστήματα Driving Assistant, Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go και Parking Assistant συμπεριλαμβανομένου του Reversing Assistant είναι μερικές μόνο από τις διαθέσιμες επιλογές.

Το παγκόσμιο λανσάρισμα του μοντέλου θα γίνει το 2023 ενώ η παραγωγή του θα γίνει στο εργοστάσιο του BMW Group στο San Luis Potosí στο Μεξικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης