Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Στις 6 Φεβρουαρίου 1952, ο βασιλιάς Γεώργιος o 6ος αφήνει την τελευταία του πνοή και η κόρη του Ελισάβετ ανεβαίνει στο θρόνο ως βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τότε έχουν περάσει 70 χρόνια, και η βρετανική McLaren αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μοναδικό μοντέλο για αυτή την σημαντική επέτειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την βοήθεια του τμήματος MSO, η συγκεκριμένη Artura δεν εξοπλίστηκε με το γνωστό σήμα της εταιρίας στο καπό, αλλά με ένα ειδικό logo Elizabeth II. Το σύνολο είναι σε ειδικό ασημί χρώμα που ονομάζεται Platinum Jubilee, το οποίο δοκιμαζόταν για οκτώ συνεχόμενες ημέρες, ώστε να αποδειχθεί η σωστή αντοχή του στον χρόνο.

Η McLaren δεν αναφέρει τι θα γίνει με την ειδική Artura που φέρει το όνομα της Βασίλισσας. Αλλά το Platinum Jubilee θα είναι ένα νέο χρώμα που θα προσφέρεται σε μελλοντικά μοντέλα. Η συγκεκριμένη 70ή επέτειος της Βασίλισσας Ελισάβετ II ήταν στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά η McLaren επέλεξε να ανακοινώσει την ειδική Artura στις 12 Μαΐου για έναν άλλο λόγο. Τα παγκόσμια κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Woking άνοιξαν αυτήν την ημέρα το 2004 και η Βασίλισσα ήταν εκεί για να κόψει την κορδέλα και να γράψει το πρώτο σχόλιο στο βιβλίο των επισκεπτών.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSO, Ansar Ali δήλωσε «Αυτή η ειδική βαφή, η οποία θα είναι διαθέσιμη στους πελάτες για να επιλέξουν τα επόμενα χρόνια, θα είναι ένας κατάλληλος φόρος τιμής για αυτό το ιστορικό ορόσημο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Artura είναι το πρώτο υβριδικό υπεραυτοκίνητο  παραγωγής της McLaren και διαθέτει έναν twin-turbo V6 3,0 λίτρων κινητήρα σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα. Η συνδυασμένη ισχύς είναι 671 ίπποι και πηγαίνει στους πίσω τροχούς μέσω ενός οκτατάχυτου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη. Καταφέρνει το 0-100 σε κάτω από 4 δευτ. ενώ παρέχει και 25χλμ. κίνησης αποκλειστικά με ρεύμα.

Σε ηλικία 96 ετών, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ είναι η γηραιότερη και μακροβιότερη Βρετανίδας μονάρχης.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης