Επιμέλεια: Περικλής Χαλάτσης

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε λιακάδες και κάποιοι τολμηροί να επισκέπτονται τις παραλίες ωστόσο αυτή την εποχή, μια που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, ταιριάζουν  περισσότερο τα χιονισμένα τοπία.
Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάς σε ένα βουνό για να κάνεις σκι. Μπορείς να το επισκεφθείς για να οδηγήσεις στις χιονισμένες διαδρομές ένα αυτοκίνητο με κίνηση στους τέσσερις τροχούς και να χαρείς τις απεριόριστες δυνατότητες που σου δίνουν τα ηλεκτρονικά βοηθήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προκειμένη περίπτωση η βόλτα έγινε με το MINI John Cooper Works Countryman, που εκτός από την εξαιρετική ισχύ διαθέτει το σύστημα ALL4. Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από το χιονισμένο Allgäu, μια εκπληκτική περιοχή στη Σουηβία που βρίσκεται στη νότια Γερμανία. Αν αποφασίσετε να κάνετε μια μεγάλη χειμερινή εξόρμηση σε χιονισμένα βουνά, θα πρέπει να ξέρετε ότι η περιοχή αυτή ξεκινάει από την  Βαυαρική Σουηβία και καταλήγει στη νοτιοανατολική Βάδη.

Πολύ όμορφη είναι η διαδρομή από το Μόναχο προς τη Λίμνη Κωνσταντίας (Constance Lake) μέσα από το ορεινό τοπίο του Allgäu. Το Σουηβικό τμήμα της βόρειας Αλπικής περιοχής φημίζεται για τους ποικίλους βραχώδεις σχηματισμούς του και ως οικότοπος για τα πολυάριθμα είδη σπάνιων ζώων και φυτών. Ως τόπος διακοπών, το Allgäu προσελκύει επισκέπτες που αγαπούν τα ταξίδια αναψυχής και τα σπορ τους θερινούς και τους χειμερινούς μήνες, εκτιμούν την ανέγγιχτη φύση, τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και τις εντυπωσιακές πολιτισμικές εμπειρίες.

Όσοι γνωρίζουν τα μυστικά της οδήγησης στο χιόνι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνει το John Cooper Works Countryman και να απολαύσουν μαγευτικά τοπία. Να φτάσουν σε άγνωστα μονοπάτια, να περπατήσουν στις χιονισμένες πλαγιές των βουνών η να κάνουν σκι, snowboarding  ή ακόμη και έλκηθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη στάση για φωτογράφηση του εντυπωσιακού Mini έγινε κοντά στο Oberstdorf. Η κοινότητα στο άκρο των Allgäu High Alps θεωρείται η πρωτεύουσα των χειμερινών σπορ της περιοχής. Υπάρχουν 140 χιλιόμετρα χειμερινών πεζοπορικών διαδρομών όπου οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τοπία με χιονοσκεπή βουνά, ειδυλλιακές καλύβες και τη μαγευτική φύση. 

Οι επισκέπτες μπορούν να φθάσουν 20 χιλιόμετρα βορειότερα ,στο Sonthofen στη Βαυαρική περιοχή του Oberallgäu. Λόγω συντεταγμένων – βόρειο γεωγραφικό πλάτος 47°31′ και ανατολικό γεωγραφικό πλάτος 10°20′ – είναι η πιο νότια πόλη της Γερμανίας και θεωρείται ότι είναι ένα από τα καλύτερα θέρετρα υγείας.
Στους φιδίσιους επαρχιακούς δρόμους της περιοχής, χάρη στο σύστημα διεύθυνσης, το MINI John Cooper Works Countryman κινείται με ακρίβεια και ο σωστός οδηγός μπορεί να εκμεταλλευτεί την αγωνιστική τεχνογνωσία και το Dynamic Stability Control. Το πλαίσιο του έχει εξαιρετική ακαμψία και οι αναρτήσεις έχουν ειδικές ρυθμίσεις.

Μετά τις φωτογραφίες στο δημοφιλές αξιοθέατο, σειρά είχε το Ammergau Alps, το μεγαλύτερο καταφύγιο άγριας ζωής στη Βαυαρία. Η μεγάλη αυτή περιοχή εκτείνεται ανάμεσα στα ποτάμια Lech και Loisach. Νότια, η κοιλάδα Zwischentoren στην περιοχή Außerfern χωρίζει τις Ammergau Alps από τις Lechtal Alps. Βόρεια, αυτές οι διαδρομές συναντούνται στους αλπικούς πρόποδες.

Η εκδρομή συνεχίζεται προς τα σύνορα με την Αυστρία. Όσοι είστε αποφασισμένοι για περιπέτεια σημειώστε να  φτάσετε στο Ettal αφού περάσετε τη λίμνη Plansee. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ομώνυμο μοναστήρι, ένα κορυφαίο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ακόμα και σε ορεινούς δρόμους που δεν έχουν ακόμα καθαριστεί από το χιόνι, το MINI John Cooper Works Countryman κινείται με άνεση. Αλλά και όταν πέσει το σκοτάδι μην ανησυχήσετε. Το αυτοκίνητο διαθέτει προσαρμοζόμενους προβολείς LED με μεταβλητή κατανομή φωτός και λειτουργία matrix για τη μεγάλη σκάλα, που διατίθεται προαιρετικά, βελτιστοποιούν την ορατότητα και κατά συνέπεια την ασφάλεια τόσο στο σκοτάδι όσο και στο πυκνό χιόνι.

Όσοι διανυκτερεύσουν στις Ammergau Alps την επόμενη μέρα θα βρεθούν μπροστά σε ένα εκπληκτικά όμορφο χειμερινό τοπίο αλλά και σε ένα μοναδικό θέαμα αντιθέσεων. Θα χαρείτε τη βόλτα των  85 χιλιομέτρων μεταξύ της εκκλησίας Wieskirche στο Steingaden και του Linderhof Castle στο Graswangtal κοντά στο Ettal  και θα εκπλαγείτε το πόσο όμορφα και με ασφάλεια κινείται το MINI John Cooper Works Countryman.

Ακολουθώντας την ανατολική κατεύθυνση μετά από περίπου 50 χιλιόμετρα βρίσκεστε σε ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Βαυαρίας. Το Neuschwanstein Castle, που δεν απέχει πολύ από το Füssen, χτίστηκε για λογαριασμό του Βαυαρού βασιλιά Ludwig II, ο οποίος για πρώτη φορά μετακόμισε εκεί 15 χρόνια αφότου ξεκίνησε η ανέγερσή του, το 1869, αλλά πέθανε μόλις δύο χρόνια αργότερα.

Από τότε, το παραμυθένιο κάστρο του έχει χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη ως κινηματογραφικό σκηνικό. Πολλοί τουρίστες καταφθάνουν εντυπωσιασμένοι για να το φωτογραφήσουν από διαφορετικές προοπτικές, γι’ αυτό ενδέχεται να συναντήσετε αρκετό συνωστισμό στους δρόμους γύρω από το λόφο του κάστρου.

Ας δούμε όμως και τον εξοπλισμό του  MINI John Cooper Works Countryman.Ο στάνταρ εξοπλισμός του περιλαμβάνει  ένα σπορ σύστημα πέδησης με δισκόφρενα με τετραπίστονες σταθερές δαγκάνες μπροστά και δισκόφρενα με μονοκόμματες μονοπίστονες δαγκάνες στους πίσω τροχούς. Προαιρετικά, το αυτοκίνητο διατίθεται με Adaptive Suspension.

Το John Cooper Works Countryman είναι ένα σπορ μοντέλο με απεριόριστες δυνατότητες ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Ο οδηγός θα πρέπει απλά να ξέρει πότε και μέχρι που μπορεί να πατήσει το γκάζι στο χιονισμένο δρόμο, πώς πρέπει να στρίβει αλλά και πώς να φρενάρει. Γιατί οι απότομες τιμονιές η τα «τσαρουχώματα» στα φρένα δεν ενδείκνυνται.

Το αυτοκίνητο μπορεί να έχει ένα εξαιρετικό ζύγισμα η να ελέγχει ηλεκτρονικά και με ακρίβεια την κατανομή ισχύος, ωστόσο και ο οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει τι θα πρέπει να αποφεύγει όταν κινείται σε χιονισμένους δρόμους.Η πλούσια ισχύς του τετρακύλινδρου υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα 225 kW/306 hp με μέγιστη ροπή 450 Nm μεταφέρεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός 8-τάχυτου κιβωτίου Steptronic Sport (στάνταρ). Αυτό διασφαλίζεται από το σύστημα τετρακίνησης ALL4 (στάνταρ εξοπλισμός), που υποστηρίζεται επίσης από ένα μπλοκέ διαφορικό για τους εμπρός τροχούς, ενσωματωμένο στο κιβώτιο. 

Με την τεχνολογία που διαθέτει το John Cooper Works Countryman αλλά και τις σωστές αναρτήσεις, η οδήγηση στο χιόνι είναι ιδανική. Η ροπή στους τροχούς κατανέμεται ηλεκτρονικά για καλύτερη πρόσφυση στην άσφαλτο ή το χώμα. Στην  άσφαλτο η στο χώμα δεν μπορεί κάποιος να εκτιμήσει τις  δυνατότητες που έχει το συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Θα τις εκτιμήσει όμως όταν οδηγεί στο χιόνι.

Το MINI John Cooper Works Countryman (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 8,3 – 7,6 l/100 km, συνδυασμένες εκπομπές CO2: 188 – 173 g/km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP) εντυπωσιάζει με τις δυνατότητές του όχι μόνο στην άσφαλτο αλλά και σε χωμάτινες διαδρομές και στο χιόνι. 

Έχει τέσσερις πόρτες και μία μεγάλη πίσω πόρτα για το χώρο των αποσκευών. Μπορούν να ταξιδέψουν πέντε ενήλικες. Τα καθίσματα είναι κανονικών διαστάσεων. Ο χώρος αποσκευών ανάλογα με τη διάταξη των καθισμάτων φιλοξενεί από 450 – 1.390 λίτρα. 
Αν είστε τέσσερις οι επιβαίνοντες θα χαρείτε τις μακρινές εξορμήσεις. Για όσους θέλουν να συνδυάσουν την εκδρομή με το σκι σε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, μπορούν να μεταφέρουν το δικό τους εξοπλισμό. Στον προαιρετικό πρόσθετο εξοπλισμό  περιλαμβάνει ράγα οροφής για την πρόσδεση σχαρών του σκι ή μπαγκαζιέρων και εγκατάσταση σχάρας αποσκευών πίσω για τη μεταφορά ποδηλάτων.
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης