Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης

Η γρίλια, είναι θα λέγαμε το πρόσωπο κάθε αυτοκινήτου. Είναι αυτό που ξεχωρίζει κάθε μάρκα ανάμεσα στις εκατοντάδες που υπάρχουν στον πλανήτη και φυσικά αποτυπώνουν σε μεγάλη βαθμό τη σχεδιαστική φιλοσοφία των εταιριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά σε αντίθεση με το ανθρώπινο πρόσωπο, οι γρίλιες των οχημάτων γίνονται νεότερες με τον καιρό, εξελίσσονται και συμμορφώνονται με αυτό που χρειάζεται το αυτοκίνητο ανά εποχή. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τη μάσκα της Mercedes-Benz. Έχει εξελιχθεί πάρα πολύ από τότε που ο Wilhelm Maybach τοποθέτησε την εφεύρεσή του για πρώτη φορά στη Mercedes 35 PS το 1900. Η μάσκα του ψυγείου σχεδιάστηκε για να λύνει το πρόβλημα ψύξης των κινητήρων εσωτερικής καύσης τότε, αλλά τελικά ξεκίνησε την εποχή των γρίλιων.

Το 1931, η άφιξη της Mercedes-Benz 170 άλλαξε τα πάντα. Για πρώτη φορά, το ψυγείο τοποθετήθηκε πίσω από τη μάσκα για προστασία, που ήταν μέρος του καπό του οχήματος. Αυτό γέννησε την εμβληματική μάσκα από χρώμιο, η οποία δεν χρησίμευε μόνο ως προστασία για το ψυγείο αλλά και ως αναγνωριστικό, μαζί με το έμβλημα του τρίκτινου αστεριού. Από τότε, η Mercedes συνέχισε να εξελίσσει τη χρωμιωμένη μάσκα για δεκαετίες.

Στη δεκαετία του 1950, η Mercedes παρουσίασε μια νέα αυτόνομη σχεδίαση μάσκας με το 300 SL “Gullwing” και το μικρότερο roadster 190 SL, ενώ το 2007 άρχισε για πρώτη φορά να προσφέρει επιλογές μάσκας στους πελάτες ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Μπορούν είτε να επιλέξουν κλασικά (Classic και Elegance) είτε σπορ (Avantgarde), για την C-Class όσο και την E-Class.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων να κρυφοκοιτάζει στη γωνία, οι γρίλιες της Mercedes-Benz είναι εδώ για να μείνουν, αλλά με διαφορετική λειτουργία από το προστατευτικό κάλυμμα του ψυγείου στο παρελθόν. Χωρίς την ανάγκη για ψυγείο, η γερμανική μάρκα προχωρά σε μια μάσκα Black Panel για τη σειρά EQ της, η οποία χρησιμεύει ως τέλεια κάλυψη για κρυφούς αλλά απαραίτητους αισθητήρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης