Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των εταιρειών αυτοκινήτων έφερε η νέα πρόταση της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών ρύπων των επιβατικών αυτοκινήτων στα 95 γρ./χλμ. έως το 2020.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να μειώσουν στα επίπεδα που πρότεινε τις εκπομπές CO2 τα επόμενα οκτώ χρόνια, στο σύνολο των στόλων τους. Οι εταιρείες, από την άλλη, θεωρούν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ήδη πάρα πολύ αυστηρά και, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο η ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τους Αμερικανούς και τους Ιάπωνες, αφού το κόστος κατασκευής των αυτοκινήτων θα αυξηθεί και άλλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φυσικά, πρόκειται για μια πρόταση μόνο και τίποτα δεν είναι οριστικό, ωστόσο οι αυτοκινητοβιομηχανίες δείχνουν να μη θέλουν καν να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως το 2015 θα πρέπει ο μέσος όρος των εκπομπών ρύπων για τα αυτοκίνητα να μειωθεί στα 130 γρ./χλμ CO2, ειδάλλως τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Σημειώνουμε, επίσης, ότι η Ευρώπη έχει τους αυστηρότερους όρους στις εκπομπές ρύπων, με ΗΠΑ και Καναδά να ακολουθούν, αλλά με πιο ελαστικά μέτρα.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης