Η γερμανική μάρκα αποκάλυψε το νέο πρωτότυπο όχημα, το οποίο σχεδιάστηκε για να δείξει πως θα είναι τα μελλοντικά αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ονομάζεται F 015 Luxury in Motion και δίνει την αίσθηση ότι ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Δεν θυμίζει τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, με την σχεδίαση του να είναι άκρως φουτουριστική.

Το «διαστημικό» αυτό όχημα, έχει μήκος 5,22 μέτρα, πλάτος 2,02μ. και ύψος 1,52μ., εξοπλίζεται με ζάντες 21 ιντσών, όλο το αμάξωμα είναι από αλουμίνιο, η γρίλια της μάσκας είναι ουσιαστικά ένα LED φως, ενώ απουσιάζουν οι μεσαίες κολόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πόρτες ανοίγουν με αντίθετη φορά σε γωνία 90 μοιρών, με την καμπίνα να είναι εντυπωσιακή. Αντί για κλασικά καθίσματα, έχουν τοποθετηθεί τέσσερις περιστρεφόμενες πολυθρόνες, οι οποίες είναι ηλεκτρικά ρυθμιζόμενες και στρέφονται προς τα έξω κατά 30 μοίρες.

Ανάμεσά τους υπάρχει ένα τραπεζάκι το οποίο εκτείνεται ηλεκτρικά, με το ταμπλό να φιλοξενεί έξι οθόνες αφής που υποστηρίζουν την κίνηση του ματιού, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο, όταν αυτός θέλει να πάρει τον έλεγχο του τιμονιού. Διότι, το F 015 Luxury in Motion μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια, χάρη στους προηγμένους αισθητήρες, τα ραντάρ και τις κάμερες που ενσωματώνει.

Τροφοδοτείται από ένα μηχανικό σύνολο κυψελών υδρογόνου, που παίρνει ενέργεια από δύο ηλεκτροκινητήρες και μια συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου. Η συνολική ισχύς αγγίζει τους 272 ίππους και τα 395 Nm ροπής, με τα 0-100 να επιτυγχάνονται σε 6,7 δευτερόλεπτα. Όσο για την τελική ταχύτητα, περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 200 χλμ./ώρα.

Το υδρογόνο αποθηκεύεται σε μια δεξαμενή χωρητικότητας 5,4 κιλών, με την κατανάλωση να είναι στα 0,6 κιλά ανά 100 χιλιόμετρα και την αυτονομία να φτάνει τα 1.100 χλμ. 


Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης