Με τα ηλεκτροκίνητα και τα plug-in hybrid οχήματα να αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο τους στην ευρωπαϊκή αγορά και τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν ολοένα και περισσότερα νέα μοντέλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να θεσπίσει έναν νέο κανονισμό.

Τα αυτοκίνητα αυτών των τεχνολογιών διακρίνονται για την οικονομία και το μηδενικό αποτύπωμα προς το περιβάλλον, καθώς εκπέμπουν ελάχιστους ρύπους ή και καθόλου όταν πρόκειται για αμιγώς ηλεκτροκίνητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, παρουσιάζουν και κάποια μειονεκτήματα, όπως η περιορισμένη αυτονομία και το γεγονός ότι δεν ακούγονται καθόλου. Όταν κινούνται με χαμηλή ταχύτητα μέσα στην πόλη, οι πεζοί, οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης και οι ποδηλάτες είναι δύσκολο να τα αντιληφθούν, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν αρκετά ατυχήματα.

Σύμφωνα με νέο νόμο, από την 1η Ιουλίου του 2019, όλα τα νέα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξοπλίζονται με ηχητικά συστήματα ειδοποίησης (Acoustic Vehicle Alerting Systems – AVAS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συστήματα AVAS ενεργοποιούνται αυτόματα κατά την εκκίνηση του οχήματος και έως τα 20 χλμ/ώρα, παράγοντας ήχο έντασης τουλάχιστον 56dB. Από αυτά τα χιλιόμετρα και πάνω θα απενεργοποιούνται καθώς ο αεροδυναμικός θόρυβος και ο ήχος κύλισης των ελαστικών επαρκούν προκειμένου να αντιληφθούν το όχημα οι πεζοί. 

Ο προειδοποιητικός ήχος του AVAS θα πρέπει να προσαρμόζεται με την ταχύτητα του αυτοκινήτου, να είναι διαρκής και να επικοινωνεί τη συμπεριφορά του οχήματος στους άλλους χρήστες του δρόμου.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης