Από την 1η Μαρτίου του 2018, όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά είναι υποχρεωμένα να εξοπλίζονται με το eCall ή SOS, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ή χειροκίνητης κλήσης του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, σε περίπτωση εμπλοκής του οχήματος σε ατύχημα. Με την ενεργοποίησή του, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν άμεσα το σήμα και τα δεδομένα από τον τόπο του ατυχήματος, στέλνοντας γρήγορα τα σωστικά συνεργεία.

Ουσιαστικά είναι μια υπηρεσία ασφαλείας, η οποία σύμφωνα με μελέτες της Κομισιόν και άλλων εμπειρογνωμόνων, θα συμβάλλει στην μείωση των δυστυχημάτων έως 10%, στη μείωση της σοβαρότητας των τραυματισμών έως 15%, στη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης λόγω τροχαίων ατυχημάτων και την διευκόλυνση των σωστικών συνεργείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σύστημα θα είναι δωρεάν για όλους τους οδηγούς και σε όλα τα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το eCall λειτουργεί αποκλειστικά ως συσκευή ασφαλείας και είναι παράνομο να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό οχήματος και την παρακολούθηση των κινήσεων του οδηγού.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης