Η μέρα που θα δούμε τα πρώτα αυτόνομα οχήματα να κυκλοφορούν κανονικά στο δρόμο, έφτασε. Ένας στόλος 100 αυτοκινήτων Volvo κινείται ήδη στο Γκέτεμποργκ, με οδηγούς πελάτες της εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σουηδική εταιρεία είναι η πρώτη στον κόσμο, που έκανε πραγματικότητα την επαναστατική αυτή τεχνολογία. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Drive Me», 100 αυτοκίνητα κινούνται αυτόνομα στην πόλη του Γκέτεμποργκ, χωρίς παρέμβαση οδηγού, ακολουθώντας την κυκλοφορία και τηρώντας όλους τους κανόνες.

Τα αυτοκίνητα κινούνται ακολουθώντας τη ροή της κυκλοφορίας, αυξομειώνοντας ανάλογα την ταχύτητά τους, παραμένοντας στη λωρίδα τους, και παραχωρώντας προτεραιότητα όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Καθώς το πρόγραμμα περνάει σε επόμενες φάσεις, ο βαθμός αυτονομίας θα αυξάνεται, με στόχο να κάνουν πλήρεις διαδρομές χωρίς την παρέμβαση οδηγού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα από τα συστήματα που δοκιμάζονται στην πράξη μέσα από το πρόγραμμα αυτό είναι και το αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου γκαζιού το οποίο πλέον ελέγχει και τις κινήσεις του τιμονιού. Το συγκεκριμένο σύστημα θα εμφανιστεί επίσημα στο νέο XC90 που θα παρουσιαστεί στα τέλη του έτους.

Το εντυπωσιακό, είναι ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετέχουν όλοι όσοι «θεσμικά» εμπλέκονται στην κυκλοφορία ενός αυτοκινήτου. Από το νομοθέτη και τις αρχές, έως την πόλη την ίδια αλλά και την αυτοκινητοβιομηχανία. Μάλιστα, στα αυτοκίνητα δεν επιβαίνουν ως οδηγοί, επαγγελματίες δοκιμαστές της Volvo. Αντίθετα, συμμετέχουν πραγματικοί πελάτες, οι οποίοι εθελοντικά θα τα οδηγούν-δοκιμάζουν καθημερινά σε κανονικές συνθήκες, σε επιλεγμένες διαδρομές μήκους περίπου 50 χιλιομέτρων, μέσα και γύρω από το Γκέτεμποργκ. Κατά τη διάρκεια των διαδρομών ο έλεγχος θα περνάει από τον οδηγό στο αυτοκίνητο και αντίστροφα.
   

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης